«Той, хто перший ініціює обʼєднання, завжди матиме перевагу»: стаді-тур Миколаївщиною

26 липня за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» розпочався дводенний стаді-тур представників необʼєднаних громад Донецької та Херсонської областей з метою вивчення досвіду обʼєднання прибережних громад Миколаївщини.

За планом – візит до Коблівської ОТГ. Про етапи створення, становлення та розвитку Коблівської громади говорили під час зустрічі зі Світланою Талохою, заступником голови ОТГ. «Якщо ви до цих пір не обʼєдналися – можливості втрачаються, тому що той, хто перший ініціює обʼєднання, завжди матиме перевагу. Держава дає фінансову підтримку та існує багато можливостей додатково залучити кошти. Бюджет нашої громади до обʼєднання складав 17 млн грн, а сьогодні – 65. Звичайно, ми постійно тримаємо баланс видатків та доходів, проте сміливо йдемо шляхом розвитку», - підкреслила Світлана Аркадіївна.

За її словами, в 2016 році мешканці громади не були готові до обʼєднання, проте зважили всі «за» і «проти» та вирішили піти на цей крок, фактично обʼєднавшись не за перспективним планом.

«Чого я «за» децентралізацію? Тому що це шанс самим змінювати своє життя, обирати свій шлях. Правильно спланувати роботу громади та очолити її, залучаючи мешканців до співпраці – це формула успіху, що працює», - зауважила Світлана Аркадіївна.

Під час навчального візиту учасники відвідали публічну бібліотеку, заклад дошкільної освіти Коблівської сільської ради «Сонечко». «Агенція місцевого розвитку» наразі робить проектну заявку дитсадку щодо енергозабезпечення та утеплення зовнішніх стін на конкурс мікро-грантів Миколаївської ОДА, що дозволить заощадити кошти під час опалювального сезону. Це вже третя заявка, а до цього ми писали проекти з метою поліпшення умов здійснення навчально-виховного процесу в садочку. Сьогодні зроблено заміну вікон, утеплення даху, залишилося утеплення стін для заверешення комплексного підходу з енерфоефективності» – прокоментував заступник голови правління Установи «Агенція місцевого розвитку Коблівської ОТГ» Сергій Федосєєв.

Наступна зупинка – станція пожежної охорони громади. «Ми плануємо на базі пожежної частини створити центр безпеки, що буде включати і відділ поліції, первинну медицину та пожежну частину. Сьогодні у нас також функціонує громадське формування «Дозор», яке допомагає поліції посилити контроль за правопорядком на період відпочинку. В планах – встановлення відеонагляду. Частково у прибережній зоні відпочинку ми вже цей процес започаткували, потрібна система охорони в селі у звʼязку з тим, що там багато людей приїжджих і питання зменшення злочинності актуальне», - зауважила заступник голови ОТГ Світлана Талоха.

Своїми враженнями та думками поділилися учасники стаді-туру. «Особисто я побачив масу плюсів обʼєднання – це і збільшення бюджету, розпорядження землями, контроль всіх служб. Ми територіально дуже схожі з Коблівською ОТГ. У нас є берег Азовського моря, проблеми одні й ті самі – незаконна торгівля, забудова, небажання укладати договори землі. Будемо радитися у вирішені цих проблем», - підкреслив Олег Попруженко, начальник відділу державної реєстрації Мангушської ОДА.

«Звернув увагу, що люди не бояться діяти, відкривати нові горизонти. Ми обмінялися контактами і подальшому бачимо співпрацю, адже Коблівська ОТГ для нас це, так би мовити, приклад. Нам тільки доведеться пройти шлях об'єднання, а вони вже мають досвід», - зауважив Павло Лінник, активіст Мелекінської сільської ради.

Вже завтра учасники вирушать до Чорноморської ОТГ. 

26.07.2018 - 10:25 | Переглядів: 11584
«Той, хто перший ініціює обʼєднання, завжди матиме перевагу»: стаді-тур Миколаївщиною

Приєднані зображення:

Теги:

навчання

Область:

Донецька область Миколаївська область Херсонська область

Громади:

Коблівська сільська об’єднана територіальна громада Коблівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...