Що потрібно громаді, щоб заробляти – коментар експерта

Одне з найбільших джерел фінансування у громаді – це кошти місцевих підприємств і організацій, які функціонують на її території. Отже чим успішніше розвиватиметься бізнес, чим краще почуватиме себе підприємець, тим більше капіталовкладень отримає громада.

Про це у програмі «Сучасна громада» Українського радіо сказав Василь Федюк, радник з питань координації та планування регіонального розвитку групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні, створеної за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

«Об’єднані громади спроможні створювати сприятливий інвестиційний клімат. Вони мають прагнути цього, бо від інвестиції залежить їхнє майбутнє. Взяти наприклад Михайло-Коцюбинську ОТГ, що на Чернігівщині. Там за сприяння місцевої влади компанія нещодавно відкрила підприємство з виготовлення пластівців, в яке інвестувала 10 млн доларів, створила сотні робочих місць для мешканців громади і суміжних територій. Це - зростання економічного, експортного потенціалу громади. Це – впевненість у майбутньому», - зазначив Василь Федюк.

На думку експерта, багато чого для залучення інвестицій і стимулювання підприємницької діяльності на своїй території громада може зробити сама. «Економічний розвиток треба будувати на основі існуючих конкурентних переваг громади. Отже громада має зробити інвентаризацію своїх активів: природних, виробничих людських ресурсів. Треба знайти щось унікальне, що може привабити інвестора», - сказав Василь Федюк.

Така інвентаризація, за його словами, дає можливість структурувати усі конкурентні переваги громади, створити власний інвестиційний паспорт – документ, який допоможе переконати інвестора робити бізнес саме тут.

«Крім цього, громада повинна мати стратегічний план розвитку своєї територій. Вона має попіклуватися про просторове планування – генеральний план розвитку всієї території. Має бути також генеральне планування інвестиційних майданчиків. І усе це необхідно зробити максимально доступним та публічним, використовуючи власні сайти та соціальні мережі», - радить експерт.

За його словами, об’єднані громади вже зрозуміли користь від розробки перелічених документів і відкритості. «Наприклад, всі громади Запорізької області вже створили інвестиційні паспорти і пропонують бізнесу свої інвестиційні майданчики», - повідомив експерт.

Також Василь Федюк наголосив на важливості співпраці громад з обласними державними адміністраціями та агенціями регіонального розвитку. «Залучення інвестицій у розвиток територій – це в першу чергу функція обласного рівня. Крім того, облдержадміністрації працюють з офісом залучення інвестицій при Кабміні. Тому співпраця з ОДА дає можливість громаді вийти на значні інвестиції», - впевнений експерт.

Повний запис програми слухайте ТУТ

«Сучасна громада» виходить за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» щосереди о 19:30.

Головне фото: DOBRE

05.07.2018 - 15:22 | Переглядів: 15951
Що потрібно громаді, щоб заробляти – коментар експерта

Теги:

розвиток бізнесу інвестиції план просторове планування Василь Федюк

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...