Представники 5 областей переймали досвід роботи в сфері ЖКГ громад Харківщини

Щоб визначити механізми ефективного управління комунальними підприємствами в сільській місцевості на Харківщині зібрались представники 6 областей: Полтавської, Черкаської, Сумської, Чернігівської, Київської, Харківської.

У складі делегацій: керівники та працівники сфер ЖКГ громад, голови ОТГ, експерти Центрів розвитку місцевого самоврядування. Участь у семінарі взяли представники Департаменту ЖКГ Харківської ОДА.

Обмін досвідом та пошук спільних механізмів кращого управління в сфері ЖКГ - мета семінару "Ефективне управління комунальними підприємствами в сільській місцевості".

Говорили про сучасні моделі управління комунальними закладами. Обговорювали, як працювали КП раніше та чому потрібно змінювати підходи управління. Зокрема,  досвідом роботи в своїх підприємств ділилися Нововодолазька та Чкаловська селищні ОТГ Харківщини.

За словами директора Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діани Баринової, сфера ЖКГ займає одне з головних місць в життєдіяльності громад. Адже людина сприймає якість свого життя та якість роботу керівництва громади в першу чергу аналізуючи інфраструктуру та благоустрій навколо себе:

"Людина прокидається, виходить на вулицю і стикається зі своїм побутом, який повинні професійно організувати органи місцевого самоврядування. Мова йде про вивіз сміття, водопостачання та водовідведення. Задача - створити такі умови, щоб інфраструктура громади була на високому рівні, бо вона є основним показником ефективністю роботи місцевої ради".

Як саме на практиці працюють комунальні підприємства Старосалтівської та Чкаловської громад Харківської області, представники інших областей дізнавалися під час другого дня семінару "Ефективне управління комунальними підприємствами в сільській місцевості".

Першою зупинкою була Старосалтівська ОТГ. Голова громади Едуард Коновалов ознайомив з роботою комунального підприємства ОТГ та продемонстрував нову техніку закуплену за кошти ДФРР: трактори, косарку, машину для вивозу сміття та відкачування води. А також контейнери для сміття та машину для виготовлення щепи.

КП працює наразі над укладанням угод з жителями ОТГ та з місцевими базами відпочинку про надання житлово-комунальних послуг. За словами Едуарда Коновалова, вже відремонтовано майже 30% доріг території громади за рахунок різних рівнів бюджету та співфінансування. В планах - для КП закупити грейдер, асфальтнопереробну машину з метою здійснення ямкового ремонту доріг самостійно.

У процесі ознайомлення з інфраструктурою громади оглянули приватну місцеву молочну ферму, яка має 521 поголів'я корів, сільській клуб, в якому нещодавно за рахунок місцевого бюджету був зроблений капітальний ремонт актової зали та вестибюлю.

З метою економії коштів на опалення громада розмістила в одній будівлі амбулаторію, станцію швидкої допомоги, ЦНАП, сільську раду, відділ поліції. Зараз відбувається реконструкція приміщення за кошти субвенції на інфраструктуру.

Голова Чкалівської ОТГ Віктор Соловйов, знайомлячи делегації з роботою КП ,розповів, що вони комплексно надають послуги жителям громади: водовідведення, водопостачання, благоустрій, вивіз сміття тощо. Нещодавно було оновлено техніку КП - закуплено сміттєвоз, екскаватор, близько 300 баків для сміття, сміттєвоз. Сміттєвоз був закуплений за рахунок обласного бюджету.

Громадою запозичений німецький досвід "однієї квитанції", він вже запроваджений на території ОТГ. КП при нарахуванні оплати за послуги не розбиває платежі за воду, сміття, послуги ЖКГ на окремі - все нараховується однією сумою.  Тобто сміття прив'язане до води, і якщо людина не сплачує за послуги ЖКГ - з'являється механізм впливу на неї - відключення води.

Основною стратегічною метою Чкалівської ОТГ, розповів Віктор Соловйов, за три роки замінити газові котельні на гібридні, або пелетні. Робота в цьому напрямку вже розпочалася в січні 2018. Була запущена нова котельня для Чкалівської ЗОШ, і за три місяці опалювального сезону економія склала близько 850 тисяч гривень. Цьогоріч громада планує заміну в трьох школах системи опалення та запровадження автоматичного механізму контролю температури за для максимальної економії енергоносіїв та коштів.

Чкалівська ОТГ продемонструвала і роботу відремонтованої амбулаторії, селищну раду, матеріально-технічне оснащення КП.

Семінари з навчальним візитом - це один із важливих інструментів для ознайомлення  з роботою вже діючих спроможних, самодостатніх громад, – наголосила директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова. – Такі комунікації допомагають громадам запозичити досвід сусідів та реалізувати їх на своїй території.

Учасники семінару також мали можливість обговорити плани розвитку своїх КП та дійшли до висновку, що КП перш за все повинні бути ефективні в фінансовому та якісному плані. Спільно шукали механізми додаткового залучення коштів та обговорювали, як зробити роботу підприємства такою, щоб прості слюсарі пишалися тим, що вони працюють в цьому підприємстві, зазначає Діана Баринова.

Захід організовано за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

23.06.2018 - 09:10 | Переглядів: 12843
Представники 5 областей переймали досвід роботи в сфері ЖКГ громад Харківщини

Приєднані зображення:

Область:

Харківська область

Громади:

Старосалтівська селищна об’єднана територіальна громада Чкаловська селищна об’єднана територіальна громада Старосалтівська територіальна громада Чкаловська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...