Громада під мікроскопом: Ямницька ОТГ

Реформа децентралізації влади – це позитивний чи, навпаки, негативний процес? Відповідь на це питання «Галицький кореспондент» вирішив шукати в об’єднаних територіальних громадах, що вже мають певний досвід господарювання.  У фокусі – Ямницька ОТГ.

До неї увійшли чотири населених пункти: Ямниця, Павлівка, Сілець і Тязів. Кількість населення – 8156 жителів. Вибори тут відбулися 29 жовтня 2017 року. Головою обрано Романа Крутого. Відстань від Івано-Франківська – 8 км.

 

Інфраструктура

 

На території громади функціонують два ліцеї – у Ямниці та Павлівці, та дві гімназії – у Тязеві та Сільці. У Ямницькому ліцеї розміщена музична школа та дитячий садок, де навчаються 65 дітей. Ще один дитсадок, де є 85 дітей, функціонує окремо.

У навчальних закладах у кожному населеному пункті громади з бюджету сільради оплачується харчування для учнів початкової школи. А також підведений Інтернет. В Ямницькій гімназії, зокрема, доступ до мережі є у кожному класі, робота у цьому напрямку проводиться і в інших населених пунктах. Відповідно до норм нового закону про освіту, здійснюється облаштування приміщень початкової школи партами та іншим необхідним обладнанням. У планах – створення дитячої спортивної школи.

У громаді в приміщенні сільської ради функціонує комунальний некомерційний центр для надання медичної допомоги. До його складу ввійдуть амбулаторія в Павлівці, ФАПи Тязева і Сільця. Вже затверджений штатний розпис, працівники, які працювали до того, працюватимуть й надалі. У перспективі тут планують прийняти на роботу і вузькопрофільних фахівців.

У кожному селі громади є бібліотеки. Будинки культури є скрізь, окрім Ямниці. Тут мають намір збудувати будинок культури і новий адміністративний центр, у якому має працювати Центр надання адміністративних послуг.

Актуальним є питання поліпшення стану вулиць. На це виділено приблизно 7 млн. гривень. На освітлення вулиць Сільця виділено 200 тис. грн., Тязева – 300 тис. грн., Павлівки – 200 тис. грн. і Ямниці – 400 тис. грн. Кошти передбачені і на проект пішохідного переходу через колію в Ямниці, вже розроблені технічні умови від ПАТ «Укрзалізниця».

На території громади створене власне комунальне підприємство.

 

Бюджет

 

Ямницька громада заможна. Пан Крутий не заперечує, що бюджет ОТГ більший, ніж у багатьох інших населених пунктах – 81 млн. грн. 13,5 млн. становить освітянська субвенція, 6 млн. – медична, 2,5 млн. – інфраструктурна. А ще це громада з реверсною дотацією – 6,5 млн. грн. вона повертає в державний бюджет.

Основним бюджетоутворюючим підприємством є ПрАТ «Івано-Франківськцемент». Крім сплати податків, підприємство активно реалізує і різноманітні соціальні програми, допомагає сільраді будівельними матеріалами і технікою. До наповнення бюджету долучаються ДП «Ямниця», ТОС «Барва», приватні підприємці. Тут є три автозаправні станції, сільгоспвиробники, ТОВ «Павлівські сонячні електростанції», що розмістилися на 15 га. У Павлівці функціонує кінно-спортивний клуб, у Тязеві працює виробник бруківки та виробів з бетону, у Сільці є меблевий цех.

Ще одним позитивним аспектом стане передача громаді земель за межами населених пунктів. Це орієнтовно 340 гектарів. І це також можливість збільшити надходження до бюджету.

«Ми намагаємося всім учасникам АТО надати земельні ділянки. А ті, хто має намір йти воювати, також буде забезпечений землею у повному обсязі», – запевняє голова.

 

Проблеми

 

Разом з тим, коштів громаді на все задумане не вистачає. У планах – будівництво басейну, реконструкція стадіону в Ямниці відповідно до норм ФІФА, щоб мати змогу проводити змагання міжнародного рівня. Наразі коштів на це недостатньо.

«Хочемо каналізувати всі вулиці, проте коштів на проведення всіх цих робіт не вистачає. Відтак змушені робити все поступово», – зауважує Роман Крутий.

Уже вдалося здійснити частину робіт в Ямниці, для цього залучені кошти з обласного бюджету. Після завершення робіт тут мова йтиме і про решту сіл громади. Роботи ведуться і щодо створення мережі водопостачання.

 

Проекти

 

У громаді створений окремий відділ для написання проектів, тут беруть участь у різноманітних конкурсах та навчаннях. Мова і про міжнародні програми та проекти. Зокрема, це партнерство з Румунією, Німеччиною, участь у програмах транскордонного співробітництва тощо.

Нещодавно громада виграла проект на облаштування Центру адміністративних послуг. Ще один цікавий проект, який реалізується в Ямниці, – обмін досвідом. Діти з громади влітку поїдуть до Польщі, де спілкуватимуться з однолітками з Німеччини, Чехії та Польщі.

«Все починається з малого – обміну досвідом, культурної співпраці. А далі можна переходити у площину соціально-економічного партнерства», – висловлює думку пан Крутий.

 

Молодь

 

Дітей у громаді багато. Це приміська зона, звідки люди не часто виїжджають за кордон, а намагаються себе реалізовувати на місці. І в громаді намагаються створити можливості, щоб люди мали чим займатися, де відпочити, активно проводити дозвілля. Потенційно таким місцем стане кімната вільного простору, хаб, де молоді люди матимуть платформу для обміну думками та ідеями.

У громаді створена молодіжна рада, яка активно долучається до її розвитку. Члени молодіжної ради проводять різноманітні заходи, беруть участь у написанні різноманітних проектів. На діяльність ради передбачено 50 тис. гривень.

 

Перспективи

 

Відповідно до перспективного плану, в Ямницьку ОТГ мав би увійти Майдан, тож потенційно громада може розширитися. Можливо, і Рибне, побачивши як розвивається ОТГ, зробить крок назустріч об’єднанню.

«Децентралізація, на мою думку, – це добре. Що стосується нашої громади, це, однозначно, позитивний момент. Усі кошти, які йшли в район, нині акумулюються в громаді і будуть працювати на неї», – каже голова.

Перспектива – це зробити Ямницьку громаду найкращою в Україні, прирівнятися до європейських громад, продовжує пан Крутий. Де всі будуть задоволені, створені робочі місця, а молодь не буде шукати роботу за кордоном. Громаду, в якій захочеться жити кожному.

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Ямницька сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Галицький кореспондент

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...