Полуничне свято в Лиманській ОТГ

Полуничне свято в Лиманській ОТГ

Свято полуниці віздначили мешканці Лиманської громади на Донеччині – більше тисячі людей прийшли до  центру селища Ярова, щоб долучитися до святкування.

Ярова здавна славиться в  Донецькій області як полуничний край. Якщо у попередні роки Лиманська ОТГ відзначала свято полуниці в центрі громади, то цього року вирішили провести полуничний фестиваль саме в Яровій.

«Це перше свято подібного розмаху для селища, - зазначає Олег Богуславський, староста Ярівського округу. - Раніше день громади відзначали зазвичай у вересні, але для Ярової дуже правильне рішення святкувати під час полуничного сезону. Людям, які самотужки вирощують полуницю, нема можливості здавати її оптом, отже, обсяги поступово зменшуються. Маємо надію відродити полуничну славу Ярової, дати можливість людям розвиватися та отримувати більшу віддачу від своєї праці».

Свято розпочалося з  полуничного ярмарку, весь запас полуниці розібрали за півгодини! Також на ярмарку торгували медом, плетеними корзинами, сувенірними виробами з деревини та іншими роботами місцевих майстрів. Для дітей проводилися майстер-класи, конкурси та розважальні ігри. Уся творчість була пов’язана з полуницею – її малювали на тілі, на папері, на  бересті.

Ірина Кашицина приїхала в Ярову з Донецька, коли в обласному центрі розпочалися бойові дії. Знайшла себе в громадській діяльності, очолила ГО  «Союз переселенців «Промінь Надії». Почала робити сувеніри зі спила деревини: панно, підсвічники, прикраси, набори для творчості.  Поступово планує перетворити хобі на роботу, вже зареєструвалася на електронній платформі з продажу hand-made, а щоб купити обладнання, має намір узяти участь у конкурсі грантової підтримки.  Під час полуничного свята жінка проводила майстер-клас для дітей, вони власноруч розписували медальйони, перетворюючи їх на полуниці.

Творчі колективи Лиманської ОТГ виступали  з концертними номерами,  розважали малюків. Під час святкування були підведені підсумки конкурсів, визначили кращу страву з полуниці «Смак літа»,  світлини  «Я люблю полуницю». Переможцем у конкурсі  «Краща полуниця виросла на моїй грядці»  став мешканець Ярової  Анатолій Попиванов. Чоловік усе життя вирощує полуницю на 15 сотках землі, забезпечуючи родину вітамінами, а решту продає.  «Мій улюблений сорт – «Гігант Королевський», - ділиться Анатолій Іванович. – Така назва виправдовує себе, цього року полуниця розміром з картоплю!». 

Нагороди усім переможцям вручав Петро Цимідан, голова Лиманської ОТГ.  Він зазначив, що попереду громада святкуватиме День картоплі та День грибів, бо навколишні  ліси багаті на гриби восени, а в городах люди вирощують смачну картоплю.

Найбільш популярними на святі стали господині, які просто вулиці ліпили та варили вареники з полуницею. Над тістом чаклували представники культури. За словами Зої Битко, завідувачки місцевої бібліотеки, кожна родина влітку готує вареники з полуницею. Саме тому вона разом з колегами ліпила та варила вареники.  А всім бажаючим роздавали рецепт та ділилися секретами приготування страви. Окрім вареників на святі варили козацький куліш, грали в святкову лотерею, танцювали та веселилися.

«Важливим фактором формування об’єднаних територіальних  громад є поява нових свят, - зазначає Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки  Програми «U-LEAD з Європою». -  З одного боку, таке тематичне свято дає певний економічний ефект, коли гості звертають увагу на полуничну справу. З іншого боку, це дає поштовх для розвитку культури, появи нових традицій у громаді.  На новій основі починає формуватися ідентичність мешканців».  Експерт вважає правильним підхід, коли масові заходи проводять не лише в центральній садибі ОТГ, але й приділяють увагу всій території.

 

 

 

Область:

Донецька область

Громади:

Лиманська міська об’єднана територіальна громада Лиманська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть