Рада Європи підтримала законопроект про засади адмінтерустрою України

Рада Європи в цілому підтримує проект закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України» (№ 8051), який є одним із ключових з пакету законопроектів щодо реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Про це йдеться у висновку Ради Європи щодо названого проекту закону, ключові тези якого сьогодні озвучили на засіданні тематичного круглого столу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в м. Болград (Одеська область)

«В цілому, Рада Європи підтримує цей законопроект. Вона високо оцінює той факт, що у ньому визначаються принципи адміністративно-територіального устрою України (включно з найважливішим принципом повсюдності, який має бути нормою, і дерогація якого допускається лише в межах конкретного та обґрунтованого законодавства) та основні механізми його зміни. Найкращим рішенням було б ухвалення цього закону після внесення змін до Конституції щодо децентралізації; але оскільки їхнє затвердження в найближчому майбутньому не передбачається, слід сподіватися, що цей закон все ж таки буде ухвалений і він почне діяти в рамках чинної Конституції», - йдеться у висновку Ради Європи.

За словами першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди, новий порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою, який визначається законопроектом, є всього лише порядком, тобто він визначає чіткі процедури, як і хто може це вирішувати, і аж ніяк не змінює існуючу систему адмінтерустрою.

«Всі мають розуміти, що існуючий адміністративно-територіальний устрій України не є предметом правового регулювання цього законопроекту. Він регламентує чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою. Четвертий рік в Україні впроваджується реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади. І визначення чітких процедур для вирішення питань адмінтерустрою є одним із її завдань», - наголосив В’ячеслав Негода.

За його словами, прийняття  законопроекту дасть можливість запровадити Державний реєстр адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. Закон «Про географічні назви», який визначає правові основи регулювання відносин та діяльності, пов’язаних із встановленням назв географічних об’єктів, а також унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв. І цим же законом визначено, що порядок найменування та перейменування географічних об'єктів, що складають систему адміністративно-територіального устрою України, визначається окремим законом. Отже таким законом має стати Закон України «Про засади адміністративно-територіального устрою України.

В ході круглого столу учасники констатували, що в Україні відсутнє законодавство, яке б унормовувало порядок утворення, реєстрації адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів. Це спричиняє проблеми, пов’язані з упорядкуванням назв адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів, їх обліком та своєчасним внесенням змін до первинного реєстру.

Раніше «Децентралізація» публікувала дані перевірки Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, за якими у 12110 офіційних бланках місцевих рад встановлено 324 факти помилкових назв сільських, селищних та міських рад, 902 випадки помилок у назвах населених пунктів. Виявлено 566 населених пунктів, визначення категорій яких здійснено з порушенням законодавства, 42 населених пункти взагалі відсутні в офіційному обліку, 54 населених пункти, які офіційно обліковуються, на місцевому рівні не значаться, 81 місцева рада перенесла свій адміністративний центр.

Перевіркою Комітету також встановлено, що місцеві ради, у назвах яких допущено помилки, мають свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи з назвою, яка офіційно не обліковується, отримали дозволи від дозвільної системи МВС на виготовлення печаток і в результаті використовують офіційні бланки та печатки з помилками у назвах. Зазначені помилки також і в документах громадян – паспортах, свідоцтвах про народження, документах про право власності на землю, нерухомість, спадщину, купівлю-продаж, дарування та інших, що породжуються відсутністю їх первинного реєстру.

Учасники круглого столу наголосили на необхідності виправити якнайшвидше ситуацію, що склалася і законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» стане для цього ефективним інструментом.

11.06.2018 - 17:39 | Переглядів: 15323
Рада Європи підтримала законопроект про засади адмінтерустрою України

Теги:

В'ячеслав Негода Рада Європи АТУ Засади АТУ

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...