У Запоріжжі презентували конкурс для ОТГ з підвищення рівня захисту від надзвичайних ситуацій

У Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, відбувся круглий стіл, під час якого були оголошені умови конкурсу в рамках проекту «Підтримка України в управлінні надзвичайними ситуаціями» від Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

«Ми обрали Запорізьку область невипадково для цього конкурсу, — пояснила координатор цього проекту GIZ Зоя Філіпова. — У нас встановились партнерські відносини. Веселівська громада вже отримала підтримку саме у цій сфері. Тому ми вирішили дати можливість і іншим громадам. Зосереджуємо свою увагу саме на ОТГ, бо зацікавлені в довготривалих відносинах і сталих результатах».

«Допомога виявилась дуже важливою для нас. Причому не стільки в матеріальному плані, скільки в організаційному, у перейнятому досвіді європейських країн. Ми стали першими в Запорізькій області, де з’явилися добровольчі пожежні бригади, - розповів Петро Кіяшко, голова Веселівської ОТГ, яка вже є партнером проекту GIZ «Підтримка України в управлінні надзвичайними ситуаціями». - Ми півтора роки готували центр пожежної безпеки до запуску. Проходили навчання, їздили до Німеччини обмінюватися досвідом, формували бригаду добровольців, обирали приміщення. На сьогодні ми вже маємо обладнаний центр безпеки, офіційно зареєстровані 10 осіб в добровільній пожежній дружині, але працює їх насправді значно більше. Сьогодні ми до крайньої точки села добираємось за 25 хвилин, але вже скоро зможемо скоротити цей час до 15. Готуємо до запуску сигнальне сповіщення. Вже відкрили клас з надання першої медичної допомоги, плануємо зробити тренувальний центр. Треба рухатися. Можна все зробити — школи, лікарні, дороги, але якщо людина не почувається безпечно, сенсу у всьому цьому немає. Головне - щоб люди зрозуміли потребу і були зацікавлені вступати до добровільних бригад. І ще важливо, що з дев'яти сіл, які входять до нашої громади, саме в Широкому, де розташований центр безпеки, люди стали найбільш активними. Вони не тільки вимагають, а й ще й самі роблять».

«Під час конференції з безпеки у травні об'єднані територіальні громади висловили свою зацікавленість у створенні центрів пожежної безпеки, — зауважила керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко. - Тому ми вдячні проекту GIZ за надану громадам можливість взяти участь у конкурсі та отримати найнеобхідніше. Проте ми розуміємо, що до кожної ОТГ має бути індивідуальний підхід. Маленькі громади частіше не мають змоги самостійно утворити такий центр, великі громади мають фінансові можливості, але через велику територію їм потрібна допомога саме в організації. Але для всіх тема безпеки дуже важлива. Люди в громадах повірили в реформу, але головне для них — не територія, не назва, а безпека. Тому ми маємо сприяти її забезпеченню».

Зоя Філіпова детально розповіла про умови конкурсу, спрямованого на підвищення рівня захисту населення і територій ОТГ від надзвичайних ситуацій. Переможці отримають техніку, обладнання, спецодяг, пройдуть навчання. Буде надана допомога і в плануванні перших кроків у забезпеченні пожежної безпеки, проведенні профілактичної роботи. Але, зауважила Зоя Філіпова, все це буде адаптуватися під конкретну громаду.

Для досягнення цієї мети переможцям конкурсу буде проведено заходи із підвищення кваліфікації та передане обладнання, призначене для місцевих пожежних команд ОТГ, а саме для гасіння пожеж на відкритій місцевості. Також передбачене надання базової технічної допомоги (додаткове освітлення, використання гідравлічного рятувального обладнання). Тому на етапі оцінки проектних пропозицій організаторам конкурсу важливо впевнитися як в наявності місцевих пожежних команд з аналогічними функціями, так і у серйозності планів та намірів ОТГ, і в подальшому фінансувати та ефективно розвивати місцеву пожежну охорону на території ОТГ без підтримки GIZ.

Передбачено визначити до трьох переможців.

Крім того, GIZ планує підтримати ОТГ в організації та проведенні профілактичних інформаційно-навчальних заходів серед населення до кінця 2018 року.

Для участі в конкурсі представникам громад необхідно заповнити заявку, яка містить три блоки: загальна інформація про ОТГ (для розуміння площі території, кількості населення), наявні на сьогодні ресурси (щоб оцінити ризики, наявну інфраструктуру) і бачення розвитку  пожежної безпеки — профілактична робота, волонтери тощо (для розуміння мотивації учасників конкурсу).

Перевага надаватиметься ОТГ, у яких на момент подачі заявки вже буде затверджено положення про створення місцевої пожежної охорони (або аналогічний документ), допомогу у складанні якого запропонували присутні представники Головного управління ДСНС України в Запорізькій області. Окрім того, вони пояснили можливі організаційні форми центрів безпеки (окрема юрособа, яка у подальшому може надавати платні послуги, або юрособа, яка забезпечується радою, або підрозділ сільради).

Конкурс триватиме до 22 червня.

04.06.2018 - 15:04 | Переглядів: 14441
У Запоріжжі презентували конкурс для ОТГ з підвищення рівня захисту від надзвичайних ситуацій

Приєднані зображення:

Теги:

безпека Центри безпеки

Область:

Запорізька область

Громади:

Веселівська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...