Зразок децентралізації в дії: Вишнівецька ОТГ

Зразок децентралізації в дії: Вишнівецька ОТГ

Журналісти Дніпропетровщини, Кіровоградщини та Харківщини 21 та 22 травня знайомилися з громадами Тернопільщини. Вишнівецька об’єднана територіальна громада — це безліч прикладів децентралізації в дії. Головна мета візиту – вивчення моделі співпраці бізнесу із владою та ознайомлення з успішним досвідом реалізації реформи децентралізації.

Реконструйований сквер у центрі смт. Вишнівець

До складу Вишнівецької громади, яка налічує більш ніж 8000 мешканців увійшли 9 населених пунктів, загальна площа яких близько 75 кв. км. З початку об’єднання пріоритетними для Вишнівецької ОТГ став благоустрій, ремонт доріг та покращення соціальної інфраструктури. Керівництво громади розробляє програму розвитку та активізації сільського зеленого туризму, ведеться робота над розробкою туристичних маршрутів, а менеджер з проектної діяльності вивчає можливості для нового плану розвитку громади. У планах – відкрити ЦНАП, розвивати культуру.

Гостей зустрічали голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець разом із заступниками Сергієм Волохатим та Віталієм Рисьом. У Вишнівцях гості ознайомилися із інфраструктурними проектами: оновленим пунктом місцевої пожежної охорони, реконструйованим сквером у центрі смт. Вишнівець, сучасним стадіоном, який вважається одним з найкращих в Україні, Старовишнівецькою школою та завітали до Вишнівецького палацу.

Голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець

Варто відзначити голову Вишнівецької ОТГ Володимира Кравця, який прийшов до влади з бізнесу і якого вигідно відрізняють його ділові якості і вміння працювати у команді. Місцевий підприємець, самородок-аграрій впевнено повів громаду до процвітання. Володимир Кравець очолював 15 років агропромислове підприємство «Добрий самарянин». Починаючи з кількох гектарів, керівник розвинув своє дітище до одного з найбільших та найпотужніших господарств на Тернопіллі. Вдалий менеджмент в аграрній сфері став прикладом для використання практики у відродженні та розвитку цілого району.

Володимир Кравець розповів, що не отримує зарплати від роботи на посаді селищного голови та що в минулому ріці він задекларував 16 млн. грн. прибутку від бізнесу, та що цей термін його останній і на наступний балотуватися не буде. Три роки потому він заснував політичну партію «Добрий самарянин».

Пунктом місцевої пожежної охорони

«За короткий період ми показали, що можна ефективно працювати, якщо не красти гроші,- підкреслив голова Вишнівецької ОТГ. — На сьогодні ми виконуємо одне важливе завдання – вчимо людей громади працювати чесно, аби до бюджету йшли реальні податки на розвиток. Одягнути вишиванку і кричати «Слава Україні» — трошки замало. Треба платити податки. Треба розвивати свою громаду…».

Журналісти під час перебування у Вишнівецькій ОТГ відвідали місцеву пожежну команду, яка існує з 1980-го року. Її штат налічує 13 рятувальників, які отримують зарплату із бюджету громади. Будівля пожежної частини досі належить Міністерству надзвичайних ситуацій. Але із місцевого бюджету виділяються кошти і на оновлення частини — нещодавно поставили нові вікна. Також одним із пріоритетних завдань є створення місцевого Центру безпеки: зібрати в одному місці пожежну команду, поліцейську станцію та швидку допомогу

Володимир Кравець, голова громади, продемонстрував журналістам відремонтовану Старовишнівецьку школу. Тут навчається 230 учнів. За рік у школі зі 105 вікон замінили 65, перекрили дах будівлі, відремонтували спортивний та актовий зали. Зали планують використовувати не тільки для школярів, але і для громади. Також планують зробити їдальню.

Новий спортзал Старовишнівецької школи

Директор школи Ілона Минзар зазначила: «Модернізація школи фінансується з бюджету громади та за рахунок субвенцій. Батьки учнів готові допомагати, тому що бачать, як і куди йдуть всі кошти».

Одне з головних місць, яким пишається громада — оновлений місцевий стадіон із дитячим майданчиком. Ще у 2015 році тут був просто старий стадіон. Зі слів Володимира Кравця, реконструкцію стадіону з нуля профінансувало агропромислове підприємство його родини «Добрий самарянин». Зараз це сучасний стадіон європейського зразка. На ньому зараз грає тернопільська «Нива» і свій ФК «Вишнівець». А у будні після обіду збирається чимало діток на сучасному дитячому майданчику.

Сучасний стадіон європейського зразка

«У цей стадіон вклали близько 5-ти мільйонів гривень, — наголошує Володимир Кравець. — Ми самі готували кошторис, стежили за будівництвом, тому не було жодних переплат і найголовніше – корупції».

Основною родзинкою знайомства стала екскурсія історичним центром громади до Вишнівецького замку-палацу.

Вишнівецький палац XVIII століття — Версаль на Тернопіллі. За задумом, споруда мала бути копією французького Версалю. Спеціально для цього були запрошені французькі архітектори. Свого часу тут відпочивали Тарас Шевченко, Микола Костомаров, Оноре де Бальзак. Та, зрештою, вся наукова і творча еліта минулих століть побувала у Вишнівці. Окрім самого палацу, на подвір`ї багато інших споруд, де готували їжу, де жила прислуга. У володіння входив немалий ставок та розкішний парк площею 220 гектарів. Зараз цей ставок значно менший, від парку залишилось лише 8 гектарів. У підніжжі замку ще стоїть мурована з вапняку старовинна церква Вознесіння Христового. Тут у крипті вівтарної частини збереглися останки князів Вишневецьких — могутньої родини українських фундаторів.

Область:

Тернопільська область

Громади:

Вишнівецька територіальна громада

Джерело:

"vestiternovki.com.ua"

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть