«Що втрачаємо, не об’єднавшись?»: на півдні Одещини дискутували про створення ОТГ

Перспектива об’єднання громад у Болградському районі стала предметом публічної дискусії, яку в селі Олександрівці 25 травня організував Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Метою заходу, в якому взяли участь сільські голови, депутати, місцеві активісти, стало ознайомлення мешканців з особливостями реформи місцевого самоврядування на прикладі успішних об’єднаних громад Одеської та Дніпропетровської областей.

У квітні представники Болградського району відвідали декілька ОТГ Дніпропетровщини у рамках організованого двома Центрами розвитку місцевого самоврядування навчального візиту, і на власні очі переконалися в тому, що реформа дає позитивні результати і швидко змінює села на краще. Спеціально до дискусії Одеський ЦРМС виготовив роз’яснювальні матеріали, в яких розповів про поїздку представників району на Дніпропетровщину, а також пояснив можливі конфігурації ОТГ у районі, процедуру об’єднання, навів приклади успішних громад Одещини та підрахував, скільки коштів могли б отримати громади Болградського району у разі об’єднання за три роки, що минуло (загалом йдеться приблизно про 90 млн грн лише інфраструктурної субвенції, не рахуючи надходжень від ПДФО тощо).

Історіями успіхів Маразліївської ОТГ (Білгород-Дністровський район) і Тузлівської ОТГ (Татарбунарський район) з присутніми поділилися сільські голови Олександр Чумак і Лариса Корнован-Мойсєєнко.

«Ми й жодного дня не пошкодували, що об’єдналися. За цей час вирішили ті проблеми, які не вирішувалися роками. Це й вуличне освітлення, і сфера медицини, і ремонт освітніх закладів. Жодне село при цьому не відчуває себе обділеним, кожне отримує стільки видатків з бюджету, скільки потребує на даний час», - зазначила Тузлівський сільський голова.

Про досвід створення освітнього округу, поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів, бюджетне зростання громади розповів і Олександр Чумак:

«Кожного року держава дає певну підтримку об’єднаним громадам. Ми за її рахунок вирішили чимало питань, і я не бачу жодних причин відмовлятися від цих коштів. Думаю, якби вам зараз сказали розподілити ті 90 мільйонів, які ви могли б отримати, якби об’єдналися ще у 2015 році, ви б знали, як це зробити, правда? Але ви їх не отримали. Ще є шанс це змінити, для чого його втрачати?».

Другим блоком дискусії, під час якої учасники ставили запитання спікерам, стало обговорення досвіду об’єднаних громад Дніпропетровської області, про який розповіли сільські голови, що представляють Болградський район. Цікаво, що очільники громад відверто зізналися, що ще недавно були проти об’єднання, але приклад ОТГ їх надихнув. За словами Каракуртівського сільського голови Олени Жечевої, після візиту вона дійшла висновку, що громадам необхідно об’єднуватися заради нового етапу розвитку сіл:

«Мене питають, чи я розумію, що можу втратити свою посаду після об’єднання, адже мене можуть не обрати головою, не обрати старостою. Звісно, я розумію. Ну й нехай я втрачу посаду. Але якщо у нашій школі буде таке обладнання, як у тих школах, що я бачила в громадах, то моя посада не має значення. Чому ми сьогодні не можемо мати ті мільйони, щоб купити таке обладнання для школи? Або купити медичне обладнання?».

Схожу думку висловив і Баннівський сільський голова Віктор Генчев:

«Я знаю, що багато хто переймається, що при об’єднанні можуть закрити школу. Нашу школу ніхто закривати не буде, бо в ній навчаються понад 130 учнів. Але я би хотів, щоб якщо, наприклад, в Калчево є чудовий учитель фізики, то щоб наші діти мали змогу отримати від нього знання. Чому ж позбавляти наших дітей нових можливостей?».

На необхідності самостійно робити зміни у власних селах наголосив Виноградненський сільський голова Іван Михайлов:

«Ми всі хочемо, щоб було краще, але хочемо, щоб хтось нам зробив краще. Але цього не буде. Поки ми самі не впряжемося, поки самі не будемо вирішувати свої проблеми на місці, ніхто їх за нас вирішувати не буде. Нам зараз держава дає право самостійно прийняти рішення. Так, звісно, з 2015 року ми почали отримувати більше коштів на місцях і більше не ходимо з простягнутою рукою, допомагаючи і школам, і дитсадкам, і медицині.Але громада має вчитися заробляти більше, щоб мати більше можливостей. А це вже можна зробити тільки в об’єднаній громаді», - вважає І. Михайлов.

Після виступів спікерів учасники дискусії обговорили почуте, подекуди сперечаючись, а подекуди й погоджуючись з аргументами. Нагадаємо, що Болградський район – один з тих, де ще нема жодної ОТГ. Всього ж в Одеській області на даний час функціонують 28 об’єднаних громад.

29.05.2018 - 09:13 | Переглядів: 10343
«Що втрачаємо, не об’єднавшись?»: на півдні Одещини дискутували про створення ОТГ

Приєднані зображення:

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...