«Наші старости не сидять склавши руки…»

У місті Дніпро проходить Всеукраїнський Конгрес старост об’єднаних територіальних громад.

 

 

Щоб поспілкуватися з колегами і обговорити найбільш нагальні проблеми місцевого самоврядування, до Дніпра з’їхалися понад 200 старост з цілої України. За словами першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олега Кужмана, у 60-х ОТГ області зараз працюють 110 старост, які втілюють близько 1500 різноманітних інфраструктурних проектів у своїх селах.

 

 

- Ми вважаємо, що реформа децентралізації влади є основною в Україні, бо вона тягне за собою цілу низку інших реформ, – зазначив Олег Кужман. – Держава виділила об’єднаним громадам Дніпропетровщини понад 1 млрд грн, причому 600 млн грн з них реалізовуються у старостинських округах. У кожній нашій ОТГ є опорні школи, і область ремонтує дороги до цих шкіл, купуючи кожній з них по шкільному автобусу. Ми також фінансуємо створення в об’єднаних громадах центрів безпеки. Разом з проектом DESPRO та іншими донорами ми практично вирішили проблему водопостачання у селах Дніпропетровщини. У Дніпропетровській області дуже багато пропозицій щодо укрупнення громад, і ми сприяємо цьому руху, бо хочемо, щоб кожна громада включала не менш як 15 тис. населення. До сільської місцевості, і це притаманно усій Україні, протягом 20 років незалежності, «не ступала нога будівельника». Але завдяки децентралізації тепер набагато більше будівельників працюють у селах, ніж у містах.

 

 

- Дніпропетровщина від самого початку була локомотивом реформи децентралізації влади, – додав директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Бастіан Файгель. – Тепер ми вже маємо повне право говорити, що реформа проходить успішно. Нещодавно я був у Бельгії, де також проходить процес об’єднання громад, і за той самий період, що і в Україні, там добровільно об’єдналися тільки 7 муніципалітетів. А в Україні ми отримали понад 700 громад! Цей успіх обумовлений у тому числі й вдалій роботі інституту старост.

 

 

Такої ж думки дотримувався і керівник Програми  DOBRE Беррі Рід.

- Для того, щоб децентралізація проходила ефективно, до неї треба залучати якнайбільше громадян, і тут ключову позицію посідають старости, – сказав він. – Успіх реформи можливий лише за умови, що старости виконуватимуть свої обов’язки якнайкраще. Проте старости не самі у системі місцевого самоврядування. Задля ефективності реформи іміські голови, і місцеві ради усіх рівнів мають працювати разом із ними.

Беррі Рід також повідомив про те, що Програма  DOBRE, яка працює з 50-ма ОТГ у семи областях України: Херсонській, Тернопільській, Івано-Франківській, Миколаївській, Харківській, Дніпропетровській та Кіровоградській починає відбирати для співпраці наступні 25 громад.

- Отже, якщо ваша громада знаходиться в одній з цих областей, ви маєте шанс на співпрацю з нами, – сказав Бері Рід.

 

 

- Розвитком інституту старост ми займаємося з 2015 року, і є авторами першого плану дій старост «8 кроків успішного старости», який було поширено по цілій України, – розповіла співорганізатор заходу, керівник Дніпропетровського центру місцевого самоврядування Олена Тертишна. –  Цього року ми презентуємо вже «12 кроків успішного старости». Сьогодні ми обміняємося найкращими практиками, а завтра старости виїдуть до старостинських округів різних громад Дніпропетровщини, щоб на власні очі побачити, як діють успішні практики: до Слобожанської, Солонянської, Новоолександрівської тощо. Також завтра у сесійній залі Дніпропетровської обласної ради учасники Конгресу підіб’ють підсумки нашої зустрічі і за допомогою системи «Рада» проголосують за резолюцію Конгресу.

За словами Олени Тертишної, старостам Дніпропетровщини є чим поділитися зі своїми колегами з цілої України.

- Деякі наші старости реалізовують унікальні проекти, – розповіла вона. – Наприклад, Андрій Пінчук за два роки своєї роботи зміг вирішити проблему водопостачання у своєму селі, вигравши конкурс DESPRO. Олександр Прокопенко зумів побудувати у своєму селі стадіон, яким могли би пишатися і деякі міста. Олена Кінаш зуміла організувати добудову дитячого садочку, черга до якого була розписана на 6 років вперед. Тобто наші старости не сидять склавши руки. Вони шукають шляхи вирішення нагальних проблем своїх сіл, вони є ефективними менеджерами, справжніми лідерами, тими людьми, які змінюють громаду.

 

 

Керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець розповіла про низку навчально-інформаційних ініціатив, створених її підлеглими.

- У ситуації, коли не дуже зрозумілі службові обов’язки, а законодавча база є дещо сирою, старости потребують особливої підтримки, – сказала Оксана Гарнець.

Як повідомлялося, DESPRO оголосив новий е-курс «Староста».

Теги:

староста

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...