«Мрія» та реальність: коментарі учасників Конгресу старост

На Конгресі старост об’єднаних територіальних громад у місті Дніпро старости ділилися досвідом і вирішували спільні проблеми

На Конгрес старост об’єднаних територіальних громад з’їхалися понад 200 старост з цілої України. Портал «Децентралізація» поспілкувався з найуспішнішими з них.

Староста Волоського старостинського округу Новоолександрівської ОТГ Дніпропетровської області Андрій Пінчук:

- У нашому окрузі лише 10% населення мали доступ до питної води. А тепер – 95%. Це та перемога, яку нам дала децентралізація, бо питної роки у нас не було ні за радянських часів, ні у попередні роки незалежності. Завдяки цій реформі значна частина податків залишилася у громаді, і тепер люди самі вирішують, що треба робити – водогін, дороги чи ще щось. Я пишаюся тим, що у нас 82% домогосподарств мають договори на вивезення твердих побутових відходів. Ми працюємо над створенням виробничого сільськогосподарського кооперативу, також плануємо зробити ряд кроків для розвитку туризму. Цей день для мене є днем натхнення, що я його отримую від особистого спілкування з колегами, з якими я спілкуюся тільки по телефону. Я також хотів би послухати, як інші старости розв’язують проблеми, що найбільше дошкуляють моєму старостинському округу. Це насамперед розвиток медицини в умовах пасивності населення у тому, що стосується складання договорів з лікарями. Інша проблема, яка підкошує розвиток села, це великий кадровий голод. Наші селяни здебільшого їдуть працювати до обласного центру, а молодь виїжджає за кордон. Мені дуже цікаво, як з цією проблемою дають раду в інших селах.

Староста Червонобровського старостинського округу Глибоцької ОТГ Чернівецької області Володимир Чеботарь:

- Ми зробили багато важливих кроків, які можуть бути цікавими іншим, зокрема відкрили ЦНАП, Центр первинної медико-санітарної допомоги, перебрали від району послуги архітектурно-будівельної комісії, відкрили молочний кооператив та на його базі – сироварню. У моєму старостинському окрузі почалося будівництво кінно-спортивного клубу. Такі проекти дуже важливі для сіл, які раніше не мали твердої фінансової основи. Разом із тим, я хотів би почути від колег, як вони діють під час конфлікту інтересів, як здійснюються нотаріальні дії у їхніх селах тощо.

Староста Придніпровського старостинського округу Червоногригорівської ОТГ Олександр Прокопенко:

Я хотів би показати старостам з цілої України найбільший здобуток мого села. У ньому вдалося значну спортивну інфраструктуру: футбольне поле 120х40 м зі штучним покриттям і довкола нього бесідки, лавочки, газони з системою поливу, спортивні тренажери, дитячі майданчики тощо. Цей рекреаційний комплекс ми назвали «Мрія». Ми побудували «Мрію» півроку тому, але люди досі дякують мені за неї. У моєму селі живе 5,5 тис. людей, і ця інфраструктура є надзвичайно затребуваною, нею щодня користуються мешканці не тільки нашого села, але й цілої нашої громади. Цей проект коштував близько 3 млн грн, і половину з цих грошей вдалося залучити за рахунок підприємств, які працюють у межах нашого старостинського округу. «Мрія» кардинально змінила вигляд самого села, з нею село отримало нове обличчя.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...