Як ефективно переробити сміття та зберегти довкілля – ОТГ Вінниччини вивчають зарубіжний досвід

Минулого тижня за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» відбувся міжнародний навчальний візит представників ОТГ з Вінниччини та інших областей України до Австрії. Голови Дашівської, Староприлуцької, Томашпільської та Кунківської ОТГ ознайомились із європейським досвідом переробки твердих побутових відходів, побували на промислових об'єктах та у сільській місцевості, а також відвідали фермерські господарства країни ЄС.

Як повідомив експерт Вінницького ЦРМС з муніципальних послуг Віталій Швець, що супроводжував групу представників ОТГ, побутові відходи – це чисте довкілля та джерело заробітку для громад: від збору та ретельного сортування до утилізації та виготовлення предметів побуту на промисловому виробництві.

«Тиждень  перебування в Австрії для представників ОТГ Вінниччини розпочався з візиту на підприємство EREMA, яке є світовим лідером з виробництва систем для переробки пластику. Один з головних заводів розташований в м.Лінц. Дослідження показують, що споживання пластику щорічно зростає на 5-8%, тому питання вторинної переробки досить актуальне, адже полімер отримують з нафти. Крім того, для великих корпорацій типу Coca-cola, Nestlé, AEG та ін. вигідно використовувати вторинну сировину, адже це зменшує затрати на виробництво та здешевлює вартість продукції», - пояснив Віталій Швець.

Під час поїздки представники громад області відвідали і сільські регіони Австрії, де ознайомились із досвідом роботи фермерських господарств, що крім сільського господарства спеціалізуються і на переробці сміття.

"Завдяки пластику я став багатим», -  говорить місцевий селянин Карл, що має фермерське господарство поблизу м Лінц і вже 20 років збирає відходи виробництва, переробляє до гранул, продає підприємствам – виробникам продукції з пластику та заробляє по 50 євро з тони сировини.

В рамках навчального візиту голови громад ознайомилися з кращими практиками організації роботи з поводження з відходами. Під час відвідин комунального підприємства м. Санкт-Пельтен – столиця Нижньої Австрії – представники ОТГ особисто побачили, як відбувається процес переробки.

«Із 100% усього сміття – 69% сортують жителі громади, а 31% сортується на підприємстві. Частина йде на повторне використання – біологічна переробка, спалювання, захоронення того сміття, яке неможливо використати чи переробити. Громадяни платять 235 євро на рік за вивіз ТПВ, що відбувається двічі на тиждень. Цікаво, що великогабаритне сміття – меблі, техніка, відходи будівництва, деревина – жителі громади вивозять самостійно на встановлені майданчики збору і розкладають по окремих контейнерах», - повідомив Віталій Швець.

«Для таких досягнень, як ми побачили, нам потрібно багато років, але починати варто з себе, у школах та садочках потрібно навчати дітей поводитися зі сміттям. За кордоном стоїть не 1-2 контейнери, а 5-7, вони сортують все – від пляшки з пластику до металу. На переробці стають мільйонерами, держава дає певні преференції і виграють всі – довкілля, бізнес і населення. У своїй громаді я теж планую розпочинати сортування, поставимо контейнери, будемо вчитись поводитись зі сміттям та берегти наколишнє середовище», - зазначив  Віктор Любченко, голова Староприлуцької ОТГ.

«Культура поводження з відходами є питанням загальнонаціональним, і всі зацікавлені сторони співпрацюють як єдине ціле. Тут відсутні такі факти, як несплата громадянами за вивіз відходів та викидання несортованого сміття, що, нажаль, поки існує в Україні. Весь успіх громад Австрії – це успіх безпосередньо жителів цих громад, а вже потім місцевої та національної влади. Крім того, варто відмітити, що переробка сміття – це ніша для бізнесу, яка в Україні поки що не заповнена, і це є непоганою можливістю для підприємницьких ініціатив», - підкреслив Віталій Швець.

Вінницький центр розвитку місцевого самоврядування висловлює вдячність Південно-Західному Хабу Програми «U-LEAD з Європою» за цікаву і змістовну навчальну поїздку, що була організована для представників громад з областей України.

22.05.2018 - 11:34 | Переглядів: 16750
Як ефективно переробити сміття та зберегти довкілля – ОТГ Вінниччини вивчають зарубіжний досвід

Приєднані зображення:

Теги:

управління відходами

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...