Просторове планування та система архбудконтролю - невід’ємні функції в забезпеченні розвитку територіальних громад, - В’ячеслав Негода

Лише 92 органи місцевого самоврядування в Україні (зі 173 міст обласного значення та 665 об’єднаних територіальних громад) отримали повноваження архітектурно-будівельного контролю. Про це свідчать дані Моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, підготовленого Мінрегіоном станом на 10 квітня 2018 року.

Серед цієї кількості – місто Київ та 20 міст обласного значення: Луцьк, Маріуполь, Тернопіль, Харків, Херсон, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Ужгород, Одеса, Дніпро, Суми, Житомир, Черкаси, Сєвєродонецьк, Вінниця, Чернігів, Кропивницький, Миколаїв, Рівне. Зовсім незрозуміла позиція таких міст як Запоріжжя, Хмельницький, Полтава.  

У Мінрегіоні дивуються, що органи місцевого самоврядування не поспішають приймати до сфери своїх повноважень архітектурно-будівельний контроль.

«Лише на рівні місцевої влади громад можуть найефективніше виконуватися функції просторового планування розвитку громад та архітектурно-будівельного контролю щодо відповідності цього розвитку містобудівній документації та стратегій розвитку. Що будувати, де будувати, кому будувати, яка якість будівельних робіт і безпечність об’єкту на території конкретної громади – хіба це в столиці видніше? Хіба не місцева влада та пильна громадськість мали б здійснювати контроль за будівництвом на своїй території? Більшість саме так і вважає, але чомусь не поспішає приймати такі повноваження. Так не має бути. Місцева влада має дбати про культуру і комплексність забудови території своєї громади, про інтереси населення в цьому контексті, зрештою, і про інтереси забудовників і виконувати ті повноваження, які і за логікою, і за законом мала б виконувати. З іншого боку, можливо існують якісь нормативні чи бюрократичні перешкоди – їх потрібно озвучити. Не виключаю, що з формуванням спроможних громад, ми підійшли до законодавчого закріплення обов’язкового здійснення функцій архбудконтролю великими громадами без зайвих проміжних етапів передачі», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Раніше Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко заявляв, що завдяки децентралізації у системі держархбудконтролю формуються чіткі та прозорі правила як для місцевого самоврядування, так і учасників будівельної галузі.

Теги:

В'ячеслав Негода ДІАМ

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...