Чи варто селу «боятися» міста: як селище Повстанське розвивається у складі міської громади

Коли у 2015 році місто Біляївка в Одеській області ініціювало об’єднання громад та запросило приєднатися до нього довколишні села, мешканці селища Повстанського Майорівської сільради чимало непокоїлися. Чи не стануть тарифи на ЖКГ «міськими», чи не заборонять їм користуватися землею, чи не забере всі бюджетні кошти місто, чи не забудуть їх, щойно отримають згоду. Втім, минуло більше двох років, і результати говорять самі про себе.

Після того, як було утворено Біляївську міську ОТГ з центром у місті обласного значення, у селищі Повстаньському було вирішено запровадити посаду старости, хоча раніше воно входило до складу сільської ради, і представника місцевої влади тут не було. Очільником селища, що знаходиться у семи кілометрах від центру громади, з січня 2016 року став Володимир Осадчий.

Як розповів староста Одеському Центру розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, за цей час у селищі значно покращились соціально-економічні умови проживання мешканців.

Одним з перших кроків стало запровадження посад інспектора з благоустрою, озеленювача та двірника території загального користування. Це дозволило систематизувати роботу із дотримання порядку й наведення ладу на вулицях селища. Традицією стало проведення регулярних загальних зборів, на яких селяни обговорюють проблеми Повстанського та пропонують шляхи їх вирішення. Наприклад, на одному з таких зібрань було вирішено створити координаційну раду з числа активних жителів селища, яка б допомагала старості вирішувати питання щодо проведення святкових заходів, толок, нагородження та відзнак найактивніших мешканців, а завдяки згуртованій роботі громади вперше за 80 років у Повстанському відзначили День рідного селища.

За два роки у селищі привели до ладу два парки, облаштували дитячий майданчик, ліквідували всі стихійні сміттєзвалища та встановили контейнери для побутових відходів, відремонтували спортивне приладдя на стадіоні і встановили нову автобусну зупинку, а ще вперше і остаточно вирішили питання освітленням всіх вулиць та громадських місць.

Серед більш масштабних здобутків Повстанського – капітальний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту, ремонт доріг на території селища та до села Майори, придбання теплогенератора для селищного будинку культури, після чого тут запрацювали гуртки для дітей і молоді на постійній основі. А ще тут модернізували водонапірну станцію, яка подає питну воду для селища, внаслідок чого було зменшено тариф на водопостачання, і це поки що єдиний випадок по всій області.

«У цьому році за зверненням громадян та поданням старости на сесії Біляївської міської ради були виділені кошти на тверде покриття вулиць селища (у вигляді гравійно-пісочної суміші) та будівництва тротуару в парковій зоні селища. Маю відзначити, що за період перебування Повстанського у складі Біляївської ОТГ проведено такий обсяг робіт з покращення благоустрою та соціально-побутових умов проживання його мешканців, який не було проведено за весь період перебування селища під порядкуванням Майорівської сільської ради. А це да зворотній позитивний результат, бо значно зросла і активність селян. Наприклад, завдяки фермерам та небайдужими громадянам в населеному пункті постійно проводяться заходи з благоустрою, очищення під’їзних доріг у разі сильних снігопадів та заметілі, викошування дорожніх узбіч тощо. Боятися приєднання до міст не потрібно. А ось ставати до роботи – так», - говорить староста Володимир Осадчий.

Нагадаємо, що зі 187 міст обласного значення в Україні лише три з них – Лиман, Балта і Біляївка – скористалися законом про добровільне об’єднання територіальних громад ще у 2015 році, коли в країні пройшли чергові місцеві вибори. Два з цих міст – Балта і Біляївка – розташовані в Одеській області. Тепер, після ухвалення парламентом законопроекту №6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення, слід чекати на активізацію об’єднання громад довкола міст – точок економічного і соціального зростання.

Область:

Одеська область

Громади:

Біляївська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...

13 вересня 2024

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють партнерство за п’ятьма ключовими напрямами

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють...

4 вересня Саф’янівська та Суворовська громади, що на Одещині, підписали п’ять договорів про міжмуніципальне...

13 вересня 2024

У ліцеї Носівської громади з підземного сховища зробили сучасний освітній хаб

У ліцеї Носівської громади з підземного сховища...

Завдяки підтримці Швейцарсько-українського проєкту DECIDE підвальне приміщення Носівського ліцею №5 не лише...

13 вересня 2024

Відстань не перешкода: Ясіня та Любешів розпочали міжмуніципальну співпрацю

Відстань не перешкода: Ясіня та Любешів...

Ясінянську та Любешівську громади розділяє понад пів тисячі кілометрів (це майже стільки ж, як з Києва до Львова),...