Механізм соціального замовлення на Сумщині виявився ефективним

За участю керівника апарату Сумської облдержадміністрації Дмитра Живицького, представників ОТГ, надавачів і споживачів соціальних послуг під час круглого столу обговорили виконання Обласної цільової соціальної програми розв’язання пріоритетних проблем з використанням механізму соціального замовлення. Захід відбувся на базі Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Механізм соціального замовлення за минулий рік показав, що це дійсно дієво і ефективно. Тепер його потрібно впроваджувати в ОТГ, для них це актуально, бо ОТГ саме зараз формують свої виконавчі органи, бюджети, робочі місця. І виконувати державну задачу можна двома шляхами: розширювати штат і направляти на це гроші чи використовувати ці гроші на закупівлю послуг», – звернув увагу Дмитро Живицький.

За його словами, надавачі послуг вже мають ресурси, за щось утримують свій офіс, робочі місця, отримують кошти з міжнародних організацій, фондів, від спонсорів. «На моє переконання, соціальна закупівля послуг ефективніша, ніж конкурси громадських організацій. На сьогодні контроль за використанням коштів менший, ніж контроль за наданням соцпослуг, тобто при закупівлі можна чітко проконтролювати і зрозуміти виконана послуга чи ні. Наприклад, послуги надають щомісячно, розписують їх виконання в акті і тільки потім отримують гроші за роботу», – пояснює посадовець.

Нагадаємо, що долучитися до Програми виявило бажання управління молоді та спорту облдержадміністрації. Начальник управління Дмитро Лантушенко розповідає: «Ми плануємо реалізовувати два напрямки. Перший напрямок – це соціальна профілактика, другий – оздоровлення дітей. І ми вже готові виносити комплексно проект-рішення на сесію обласної ради».

Як він зазначає, соціальною профілактикою тютюнопаління, алкогольної залежності  соціально незахищених верств населення наразі займається досить мало громадських організацій, тому управління хоче цей напрямок більш ефективно реалізовувати через соціальні замовлення з громадськими організаціями. Щодо оздоровлення дітей, то сьогодні загальний обсяг фінансування з обласного і районних бюджетів складає близько 26 мільйонів гривень. За ці кошти можна оздоровити лише 4-5 тисяч дітей, враховуючи середню вартість путівки у 6 тисяч гривень в оздоровчих таборах. А фактично в області 102 тисячі дітей, з яких більше 30 тисяч – це діти пільгових категорій. Якщо замовляти ці послуги у громадських організацій менше, ніж на 21 день, то можна охопити відпочинком більшу кількість дітей.

Поділився досвідом отримання соціальних послуг і регіональний представник спілки людей, які живуть з наркотичною залежністю у Сумській області Владислав Дейнеко: «Такі послуги допомагають щорічно зберегти близько 300 життів – невідомо, де були б люди, якби не підтримка і допомога держави. Окрім медикаментозної допомоги, важливо морально підтримувати залежних людей. І пацієнти замісної терапії отримують психологічну підтримку,  консультації спеціалістів, зокрема, юристів, їх направляють до потрібних фахівців і допомагають з працевлаштуванням. Робиться усе, щоб на суспільство був мінімальний вплив від наркозалежних, наприклад,  утилізуються шприци».

02.04.2018 - 12:37 | Переглядів: 9198

Приєднані зображення:

Область:

Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...