Виклик бути першим: приклад Апостолівської ОТГ

Дніпропетровська область має фінансовий та туристичний потенціал, але донедавна не мала змоги його розкрити. Сьогодні спроби туристичної самореалізації демонструє і обласний центр, і відомі за межами області Петриківка та Присамар’я. Але ми помандруємо на південь - де у кам’янистому степу нащадки козацьких вольностей не лише наважились жити по-новому, а стали багато в чому першими. Отже, в об’єктиві - Апостолівська об’єднана територіальна громада.

Серед усіх реформ, проголошених і розпочатих після Революції Гідності в Україні, вочевидь, найуспішнішою є реформа децентралізації - передача від уряду і державних адміністрацій на місця великої кількості адміністративних функцій та права розпоряджатися бюджетом для реалізації цих функцій.

Внаслідок децентралізації в Україні новостворені територіальні громади отримали можливість розвиватися і піднімати рівень життя населення, адже тепер вони можуть розпоряджатись бюджетом на свій розсуд - дійсно за потребами місцевої громади, а не за рішеннями чиновників у високих кабінетах. Апостолівська об’єднана громада стала яскравим прикладом розумного впровадження самої ідеї децентралізації, ставши багато в чому піонером цього процесу на Дніпропетровщині..

Вперше думка про створення об’єднаних територіальних громад в Апостоловому з’явилася у 2015 році і належала районній раді. Лише почувши про концепцію реформи, районні очільники настільки надихнулися ідеєю, що одразу запросили в гості фахівців - представників адміністрації польського міста Люблін. Так би мовити, щоб почути на які «граблі» не наступати своєю участю в реформі.

Як повідомив голова Апостолівської райради Віктор Мудрий, тоді, у 2015 році, в приміщенні районної ради зібрався весь актив району - зацікавленість у тому, як жити “своїм розумом” виникала не лише у депутатів, а і у фермерів, підприємців та інтелігенції райцентру.

Під час зустрічі Кшиштов Лонтка, директор відділу неінвестиційних проектів міста Люблін, разом зі своїми колегами розповів про переваги реформи децентралізації, яка на той момент в Польщі вже успішно відбулася. І хоча багато було не зрозуміло, але зерна впали на вдячну землю: серед населення розпочалася жвава дискусія. При цьому майже не виникало питання “навіщо?” - об’єднуватись зібралися мало не всі, а от з ким і як - то вже було предметом дискусії.

В результаті у першу ОТГ в районі об’єдналися одразу 20 населених пунктів - таким чином Апостолівська громада стала в один момент найбільшою за площею та кількістю суб’єктів об’єднаною територіальною громадою в області.

На думку обласних очільників мало б бути дві об’єднані громади на території району, проте самі жителі вирішили інакше. І саме воля людей вирішувати свою долю самим сформувала на території району чотири ОТГ. Голови сільських рад перейнялися долею своїх односельців розуміючи, що майбутнє саме за ОТГ. Та й голови райдержадміністрації Олександр Харченко і районної ради Андрій Савченко були настільки авторитетними та переконливими, що люди повірили їм – пішли за ними. Найважливішим фактором на той момент стали фінансові можливості місцевого бюджету, які відкривалися перед громадою в разі її об'єднання.

Пройшли вибори (на відміну від багатьох послідовників, цей процес пройшов “планово” - вибори керівника ОТГ співпали з черговими місцевими виборами в Україні у 2015 році). Громади пройшли процес реєстрації. Так Апостолівський район став першим районом в Україні, який об'єднав свої території в громади (слідом за Апостолівською на території району утворилася Зеленодольська ОТГ, але про неї - окрема розмова - ред.), а Апостолівська громада стала найбільшою в області за своєю площею.

З новими фінансовими можливостями громада взялася за нагальні проблеми: реконструкція лікарень, поліклінік, дитячих садочків, встановлення енергозберігаючих вікон, освітлення вулиць, створення опорної школи, ремонт доріг тощо. Місцеві жителі одразу відчули зміни впровадження децентралізації.

 “Після об’єднання із важливого для нашої родини - зробили освітлення в центральній частині міста. Тепер не страшно гуляти ввечері з дитиною вулицями”, - ділиться враженнями місцева мешканка Апостолового Марина Чорна.

Апостолівська об’єднана громада першою в області отримала від Державної агенції з будівництва та архітектури право самостійно користуватися містобудівними функціями. Це не лише дозволило владі на місцях контролювати будівельні роботи від «а» до «я», а й наблизило до людей адміністративні послуги, пов’язані з будівництвом. Необхідні документи можна оформити протягом двох-трьох днів, не виїжджаючи за межі місця проживання - і все це безкоштовно. Влада об’єднаної громади тепер має право давати дозвіл на будівництво і приймати готовий об’єкт. У її компетенції – контроль ходу будівельних робіт: перевірка будмайданчиків, складання приписів у разі порушень, зупинка робіт.

Серед досягнень громади - створення сучасного ЦНАПу. У 2016-2017 роках за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва «GIZ» та коштами міського бюджету було реконструйовано приміщення, яке і стало будівлею Центру надання адміністративних послуг у Апостоловому.

Тут надається 162 адміністративних послуги за наступними напрямками: реєстрація, зняття з реєстрації місця проживання, легалізація громадських формувань, державна реєстрація земельних ділянок та надання відомостей з державного земельного кадастру, послуги державного архітектурно–будівельного контролю, реєстрація та перереєстрація автомобільного транспорту та багато інших соціальних послуг. Це один з небагатьох на Дніпропетровщині ЦНАП, де можна замовити біометричний паспорт. З початку 2018 року тут можна одержати ID картку - внутрішній та закордонний паспорти.

Приміщення обладнане пандусом, куточком для дітей, має велику зону для очікування та комфортне приміщення для прийому громадян. Працівники Центру постійно підвищують свій професіоналізм, беруть участь у різноманітних семінарах та тренінгах.

Нещодавно у місті Апостолове, у селах Широчани та Запорізькому встановили чотири сучасних дитячих майданчики. Проект реалізували у рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE), яка виділила частку фінансування у сумі понад 225 тис. грн., та власного внеску громади.

Діти раді, що в них з’явилось місце для забавок, а батьки вдячні, бо малеча менше проводитиме час вдома біля комп’ютерів.

“Діти щасливі, що нарешті з’явилося місце, де б вони могли погратися у вільний від навчання час. Їхній сміх тепер лунає тут до пізнього вечора. А ми можемо спостерігати за тим, як на свіжому повітрі бавляться та набираються сил наші донечки”, - розповідають батьки двох дітей із Запорізького.

А ось голова ОТГ Станіслав Нігай запевняє, що керівництво громади не пишається досягненнями, які, він впевнений, ще попереду, а скоріше просто радіє, що вдалося покращити рівень життя населенню.

“Ми б не хотіли на цьому піаритись, це лише наша робота. Зміни на краще відбуваються, але не такими темпами, якими б хотілося. Хто хоче - той бачить ці змини, помічає їх. Багато ще є в планах”, - зазначає голова Апостолівської ОТГ.

Прикметно, що серед проектів громади є розвинення туризму. Саме туризм, а не експлуатація надр чи сільгоспугідь, має стати новим джерелом доходів краю, переконані в Апостоловому.

Не секрет, що Дніпропетровщина має туристичний потенціал, особливо для тих, хто цікавиться історією, адже на території області знаходились п’ять із семи запорізьких січей. Щоправда три з них затоплені Каховським водосховищем. Здавалося б, що поганого у дешевій енергії та величезному водосховищі, яке забезпечує водою південь України та Кримський півострів. Проте, ще у 1950-ті роки місцеві мешканці стали називати «Каховське море» каховським горем, а у повсякденне життя українців увійшла фраза «Наше нове море – наше нове горе». Але і цю сумну сторінку історії місцеві активісти вирішили перетворити на туристичну “родзинку”: зараз в ОТГ розробляється екологічний маршрут «Криниця», який відображає шкоду природі від створення Каховського водосховища.

Центром «зеленого» туризму та КЗК «Апостолівська районна бібліотека» було розроблено кілька туристичних маршрутів, які розповідали про минуле  рідного краю: заснування населених пунктів, козацької доби, буремних років громадянської та другої світової воєн, індустріалізації, а також про видатних земляків краю та його мальовничу природу. В свою чергу  Апостолівською районною адміністрацією була розроблена програма «Розвиток культури на Апостолівщині», яка включає створення трьох нових туристичних маршрутів: «Чханівськими стежками», «Вихована війною», «Подорож у просторі та часі» (Скіфська доба). 

Також Апостолівська ОТГ славиться своїм зеленим туризмом. Через територію села Кам’янка проходить маршрут, який бере початок від церкви Успіння Пресвятої Богородиці Київського Патріархату в селі Михайло–Заводське, яка була побудована на початку минулого століття в стилі козацьке бароко італійським зодчим. Далі маршрут йде через геологічну пам’ятку – каньйон на річці Кам’янка біля села Токівське та ландшафтний заказник «Кам’янський прибрежно-річковий комплекс у Токівських гранітах”. Все це створює вражаючий пейзаж.

Місце надзвичайно мальовниче, підкреслене красою виступаючих на поверхню покладів червоного граніту Токівського родовища і пов'язане з історією становлення Української державності, в цих краях знаходилась одна із Запорізьких Січей -  Базавлуцька.

Розвиток таких цікавинок привабить туристів з усієї країни, а також іноземців, - переконані у Апостолівській ОТГ - і, як наслідок, підійме економіку громади.

Розвиток економіки об’єднаної громади, за словами її очільника Станіслава Нігая, передбачає й один виключно економічний проект: створення оптового ринку сільгосппродукції, певного майданчика для взаємодії фермерів і представників переробної галузі та експортерів.

Справа в тому, що Апостолівська об’єднана громада майже рівновіддалена від великих міст: 46 км від Кривого Рогу, 60 км від Нікополя, 138 км від Запоріжжя і 185 км вже від обласного центру - міста Дніпра. Територія громади в більшості - це родючі землі,  і незважаючи на те, що ця територія належить до найбільш посушливих регіонів Дніпропетровщини, вся територія громади пронизана артеріями мілководних річок, таких як Кам’янка і Жовтенька. Відтак доля Апостолівської ОТГ органічно пов’язана із сільським господарством, адже такі ресурси дають змогу непогано заробити саме в такий спосіб. І тут - як розраховують місцеві керівники - має проявитися певна синергія: виробники сільгосппродукції з одного боку зустрічатимуться з великими переробниками, отримуючи за свою роботу такі необхідні живі гроші. Громада ж додатково матиме з цього податки від торгівлі. Саме цю функцію - маховика розвитку громади за рахунок природних джерел - має виконати майбутній оптовий ринок - найбільший інвестиційний проект громади.

«Ми хочемо створити майданчик. Звідти буде стартувати програма з переробки та зберігання продукції. Це буде кластер для зберігання та реалізації продукції. Люди будуть там зустрічатися, пропонувати, укладати угоди. Вони ж самі будуть висловлюватися, що вони хочуть там бачити у майбутньому», – повідомив голова Апостолівської ОТГ Станіслав Нігай.

Активний розвиток громади помічають як місцеві жителі, так і влада - як районна, так і обласна. Апостолівська об’єднана громада, яка багато в чому стала первістком, піонером становлення децентралізації на Дніпропетровщині, сьогодні є не лише лідером за площею та кількістю об’єднаних населених пунктів. Завдяки здобутому досвіду (подекуди не безхмарному) з апостолівчан нині беруть приклад молоді новостворені ОТГ. Втім, впадає в око, що новий формат відносин між членами громади змушує не зупинятись: громада продовжує навчатись, переймає досвід у іноземних фахівців і пропонує все нові проекти, які мають дати кожному мешканцю відчути справжні, матеріальні результати децентралізації.

20.03.2018 - 11:24 | Переглядів: 13170
Виклик бути першим: приклад Апостолівської ОТГ

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Апостолівська міська об’єднана територіальна громада Апостолівська територіальна громада

Джерело:

«Дніпроград»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...