Найбільш енергоефективною адміністративною будівлею в Україні стане ЦНАП Миколаївської ОТГ на Сумщині

В березні в Миколаївській ОТГ на Сумщині відкриється новий ЦНАП, створений «з нуля» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Приміщення центру, побудоване з використанням енергоефективних технологій, може вважатися однією з найбільш енергоефективних адмінбудівель в Україні.

Завдяки появі сучасного ЦНАП більше 10 тисяч жителів Миколаївської ОТГ отримають зручний доступ до якісних послуг, а громада буде витрачати мінімум в чотири рази менше електроенергії на опалення та вентиляцію, ніж в звичайних адмінбудівлях. Відповідно до Європейської класифікації енергозбереження будинків Миколаївський ЦНАП буде можливо віднести до одного з найвищих класів. Адміністративна будівля з таким рівнем енергоефективності вперше з’явиться в ОТГ України.

В основі енергоефективної концепції Миколаївського ЦНАП – використання теплового насосу «повітря/вода», однієї з найперспективніших* та найбезпечніших на світовому ринку інженерних систем. Поєднання цієї технології та підлогового опалення забезпечує найвищу енергоефективність системи. Для вентиляції в ЦНАП використано технологію рекуперації, яка утилізує до 95% тепла повітря та підтримує оптимальний рівень вологості. Приміщення побудоване з SIP панелей з додатковим утепленням, що дозволило досягнути показника опору теплопередачі до 50% вище, ніж при будівництві за методом «цегла плюс утеплення».

Вадим Литвин, керівник навчального центру Асоціації енергоаудиторів України: «Проектні рішення будівлі забезпечують показники енергоефективності вище, ніж закладені в діючих в Україні нормативних документах. Отже її можливо віднести до однієї з найбільш ефективних за умови виконання робіт відповідно до проекту».

Як зазначила Сусанна Делланс, керівник з напряму покращення якості адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою»: «Поєднання шведського досвіду у сферах надання місцевих послуг та «зелених технологій» з ентузіазмом громади по втіленню проекту в реальність, створює всі умови для появи в Україні найбільш енергоефективного ЦНАП, який надасть можливість жителям не лише отримувати якісні та доступні адмінпослуги, а й заощаджувати кошти ОТГ».

Сергій Данилів, генеральний директор «Сахара», компанії-партнера в реалізації енергоефективного комплексу будівлі: «Головною особливістю реалізованого проекту є максимальна енергоефективність та екологічність. Завдяки комплексному системному рішенню нам вдалося досягнути показника, коли використання енергії навколишнього середовища дає змогу отримати з 1кВт електроенергії близько 4кВт тепла».

Енергоефективний ЦНАП Миколаївської ОТГ надаватиме більше ста адміністративних послуг, найнеобхідніших для мешканців громади. В центрі буде створено 7 робочих місць, де працюватимуть фахівці, які пройшли навчання за спеціально розробленою програмою. Відкриття ЦНАП заплановане на 27 березня.

Нагадаємо, що в рамках початкової фази з покращення якості надання адмінпослуг Програми «U-LEAD з Європою» заплановане відкриття 26 ЦНАП в ОТГ України. Найкращі практики, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в пілотних громадах, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року. 

* За прогнозами Європейської асоціації теплових насосів, до 2040 року приблизно 60% світових потреб в теплі буде забезпечено за рахунок теплових насосів.   

14.03.2018 - 15:57 | Переглядів: 20720

Приєднані зображення:

Теги:

адміністративні послуги

Область:

Сумська область

Громади:

Миколаївська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

25 липня 2024

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не жалітися». Як у Решетилівській громаді відремонтували шкільне укриття

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не...

Нещодавно міській голові Решетилівської громади, що на Полтавщині, Оксані Дядюновій телефонували батьки учнів...

24 липня 2024

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять неординарні рішення завдяки міжмуніципальному співробітництву

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять...

19 липня 2024 року Рава-Руська громада, що на Львівщині, та Великий Бичків, що на Закарпатті, уклали угоду про...

23 липня 2024

Як створити нові робочі місця і розвивати економіку: коворкінги Пирятинської громади

Як створити нові робочі місця і розвивати...

Як Пирятинська громада об’єднує місцевих жителів, навчає дітей заробляти гроші, проводить сеанси психологічної...

22 липня 2024

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували безбар’єрне середовище для учнів

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували...

Коли йдеться про навчання учнів з особливими освітніми потребами, зволікати з облаштуванням відповідних умов не...