Делегація Донеччини переймала досвід Сумщини у сфері комунікацій

Делегація Донеччини з двадцяти представників громад та місцевого самоврядування відвідала Сумську область, аби вивчити досвід внутрішньої та зовнішньої комунікації.

Політтехнолог Наталя Сабліна вчила представників ОТГ, як презентувати громаду перед інвестором: «Громада має визначити, який саме напрямок інвестицій її цікавить. Інвестору треба надати максимально пільг. Влада має бути стовідсотково відкритою перед інвестором. Треба постійно спілкуватися з партнерами, бути готовими швидко надавати довідки, відкривати офіси з обслуговування інвесторів».

Делегація Донецької області також познайомилася з організацією роботи Березівської ОТГ – першої громади, яка утворилася на Сумщині.

«Ми об’єдналися першими саме тому, що нам не було чого втрачати, і тому що розуміли, що проблеми самі собою не вирішаться. «Нам жити громадою», - такі рядки з урочистої пісні місцевого автора стали нашим кредо. Якщо зможемо згуртувати людей, досягнемо головної мети», – зазначила голова Березівської ОТГ Надія Артеменко.

«Ми приїхали вивчити на досвіді Сумщини, як саме вони вибудовують відносини з інвесторами. Ми хочемо навчитись залучати інвесторів на територію Донецької області, які будуть мати бажання розвивати у нас свій бізнес. Наразі ми співпрацюємо лише з проектами, які допомагають відновлювати постраждалі території. Ми хочемо бути готовими до того, щоб зустріти професійно і донора, і інвестора. Тому громади зараз активно замовляють містобудівну документацію, стратегії розвитку і готують інвестиційні паспорти та комунікаційні стратегії. Саме для цього ми і приїхали, щоб люди розуміли, навчались, яким чином потрібно комунікувати. Адже 5 ОТГ Сумщини мають 5 розроблених та затверджених стратегій розвитку, дві громади планують розробляти брендбуки. Сумська область з точки зору комунікування реформ – одна з найкращих практик в Україні в цій сфері. Саме Сумський ЦРМС має свій окремий журнал, в якому роз’яснюються всі моменти реформи децентралізації. Він розповсюджується на всій території області та планує поширення на територію всієї держави. Тут є міста, в яких є чому навчитись. В Сумській області робота ведеться для залучення зовнішніх додаткових джерел, і все на високому рівні, не зважаючи на кордон з Росією», - поділився враженнями директор Донецького ЦРМС Артем Вівдич.

Тренінг відбувся в рамках Програми «U-LEAD з Європою». Як зазначив директор Сумського ЦРМС Олександр Хоруженко, сьогодні ми приймаємо делегацію Донеччини, а завтра - інша область приймає нас. Адже для 24 ЦРМС, серед яких є Сумський, передбачені варіанти горизонтальних обмінів досвідом і спільні заходи.

Тож Сумський ЦРМС спільно з головами ОТГ та представниками місцевого самоврядування планує у 2018 році близько 20 стаді-турів у інші області. Також планується 7 візитів з інших областей на Сумщину.

02.02.2018 - 14:31 | Переглядів: 11775

Відео:

Приєднані зображення:

Область:

Донецька область Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...