Сіль із Соледарської громади продаватимуть у Європу

18 січня у Соледарській ОТГ на ДП «Артемсіль» запустили нове виробництво  - дві лінії з очищення та пакування харчової солі.

В 2017 році державне підприємство повністю відмовилося від російського ринку, який раніше складав половину обсягів виробництва. При цьому «Артемсіль» посилило вектор на Європу, відправляючи туди технічну сіль. Щоб європейці споживали харчову сіль з Донеччини, на підприємстві вклали кошти в нову лінію очищення за допомогою фотосинтезу та в подальше пакування в нові картонні пачки обсягом 1 кг та 500 грамів.

Програма реконструкції розпочалася ще в 2016 році, основні інвестиції в закупівлю італійського обладнання склали 23,5 млн грн, розповіла під час урочистого запуску виробництва Вікторія Луценко, директор ДП «Артемсіль». Потужність двох нових ліній складає 120 пачок за хвилину.  До цих пір підприємство працювало на  60-річному обладнанні. Нова лінія дозволила зробити зовнішній вид солі більш привабливим, а вміст NaCl виріс до 99%, що відповідає європейським стандартам.

Випуск білішої солі дозволить експортувати харчовий продукт на європейські ринки, попереду велика робота з налагодження взаємин з потенційними партнерами, сертифікації продукції та підписання контрактів. Попередня домовленість про постачання солі вже є з країнами Балтії, Білоруссю, Угорщиною та Болгарією. На українському ринку нова продукція з’явиться в II кварталі поточного року.

«Підприємства Донецької області мають робити так, щоб максимальна частка доданої вартості продукції залишалася в регіоні, - підкреслив очільник Донецької ОДА Павло Жебрівський під час урочистого відкриття нової лінії. – Раніше ДП «Артемсіль» залежало від Росії, куди відправляли багато солі для посипки доріг, але з мінімальним прибутком. Тепер цієї залежності нема, важливо запроваджувати інновації та постачати продукцію за кордон. Це життя громади, люди мають жити в Соледарі, а не їхати на заробітки».

Важливою для ОТГ подією назвав запуск нового виробництва  міський голова Соледару Олександр Степаненко: «Артемсіль» - бюджетоутворююче підприємство. Вони здійснили справжній переворот в технічному оснащенні виробництва. Цього чекали довгі роки, завдяки новому обладнанню можна сміливо йти уперед та опановувати європейський ринок». Як підкреслив голова громади, на підприємстві працюють 3 тис. людей, тільки минулого року тут двічі підвищували заробітну платню, а це означає не тільки покращення життєвого рівня місцевого населення, але й збільшення суми податків у місцевий бюджет, що дозволить вкладати гроші у розвиток інфраструктури громади.

19.01.2018 - 14:05 | Переглядів: 14606

Приєднані зображення:

Область:

Донецька область

Громади:

Соледарська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

01 липня 2024

Швидка освітня допомога. Як громади співпрацюють навколо Центру професійного розвитку

Швидка освітня допомога. Як громади...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Центр професійного розвитку для педагогічних працівників у Верховині, що на...

27 червня 2024

Іршавська громада визначає пріоритети місцевого розвитку разом з жителями

Іршавська громада визначає пріоритети місцевого...

Як зробити громаду комфортною для всіх жителів? Щоб відповісти на це запитання, надзвичайно важливо залучити...

27 червня 2024

У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес розвивається попри воєнні виклики

У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес...

Наприкінці 2022 року Володимир-Волинська громада на Волині, як і тисячі інших населених пунктів в Україні, потерпала...

25 червня 2024

Соціальне таксі та паспортна станція: Білокриницька громада розширює послуги через муніципальне співробітництво

Соціальне таксі та паспортна станція:...

Відвідати банк або лікарню для людей з інвалідністю в Білокриницькій громаді, що на Рівненщині, — справжній виклик,...