Чмирівській ОТГ – рік. Перші кроки   

Чмирівській сільській об’єднаній територіальній громаді вже рік. Яким він був, що вже вдалося зробити та яким бачить громада своє майбутнє журналісти дізналися в ході прес-туру, організованого Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту «Пульс» (USAID)

Перші вибори органів місцевої влади в новоствореній громаді відбулися 18 грудня 2016 року. Сьогодні Чмирівська ОТГ – це територія в 206,23 кв. км, де проживає 8004 мешканця. До неї входять вісім населених пунктів: Чмирівка, Запорізьке, Степове, Бутове, Піщане, Вишневе, Оріхове та Новоомелькове.

– Я вважаю, що ми тільки на початку поступового сталого розвитку, але результати вже є, – наголошує Сергій Войтенко, голова Чмирівської ОТГ.

За словами Сергія Онисимовича, завдяки об’єднанню, в 2017 році власні доходи громади у порівнянні з позаминулим роком (сумарно за трьома селищними радами до об’єднання) збільшилися майже на вісім мільйонів гривень. Це дозволило реалізувати багато освітніх, соціальних та інфраструктурних проектів. Частина з них впроваджена у життя і вже використовується громадою. А деякі – ще не завершені, але, як могли переконатися журналісти, знаходяться в активній фазі реалізації.

Адмінпослуги, комунальна сфера та благоустрій

Наразі в громаді створено комунальну установу «Центр надання соціальних послуг».

– Ми виграли грант на суму 79,5 тис. грн та забезпечили трьох соцпрацівників робочими місцями та велосипедами. Сьогодні вони обслуговують людей похилого віку, осіб, які потрапили у складні життєві обставини, – зазначає Сергій Войтенко.

У найближчому майбутньому в Чмирівській ОТГ розпочне свою роботу й Центр надання адміністративних послуг. Для розміщення ЦНАП та виконавчого апарату Чмирівської сільської ради за рахунок базової дотації (666,6 тис. грн) та коштів місцевого бюджету (633,6 тис. грн) придбано двоповерхове нежитлове приміщення, де наразі тривають ремонтні роботи.

– Плануємо, що навесні ЦНАП вже запрацює, навіть персонал у нас вже є, і наші жителі матимуть змогу отримувати адмінпослуги на місці, не виїжджаючи до Старобільська, – акцентує Сергій Онисимович.

Ще одне новостворене комунальне підприємство – «Обрій» – буде надавати населенню громади житлово-комунальні послуги, проводити благоустрій, облаштування тротуарів, місць паркування, запроваджуватиме систему роздільного збирання ТПВ. Для якісної роботи КП «Обрій» за 1385 тис. грн було придбано екскаватор-навантажувач БАМ-2014 із змінними видами обладнання та причепом, на суму 125,2 тис. грн закуплено контейнерів для роздільного збору ТПВ, які вже встановлені поряд з навчальними та культурними закладами.

– Вивезення сміття – велика проблема, тому що воно нікуди не вивозиться, а залишається на території присадибних господарств, ярків, посадок. Ми хочемо привчити людей до порядку, – наголошує Сергій Яришев, заступник голови з питань діяльності органів виконавчої влади Чмирівської ОТГ.

За словами директора КП «Обрій» Геннадія Малька, сьогодні вже виділено територію (на в’їзді в Бутове), де розташовуватимуться ангари, в яких буде проводитися сортування побутового сміття. Сухі відходи (папір, пластик) здаватимуться на переробку в одне з Сєвєродонецьких підприємств.

– На цьому буде заробляти підприємство і громада, будуть працевлаштовані люди, але перш за все для нас важлива чистота, – зауважив він.

Ще один із проектів – це покращення водопостачання в селі Оріховому шляхом капітального ремонту башти Рожновського ВБР-25 та запуску мережі водопостачання. Цей проект посів друге місце в рейтингу переможців обласного конкурсу проектів місцевого розвитку. Вже проведені роботи з демонтажу старої зношеної та установки нової башти. Наразі до неї підключається мережа водопроводу, крім того будуть встановлюватися лічильники використання води пільговим верствам населення. Загальна вартість проекту склала 330 тис. грн.

Освіта, культура і спорт

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Чмирівської ОТГ опікується трьома школами, трьома дитсадками та музичною школою. У 2017-му за власні кошти громади в сумі 567,5 тис. грн в ДНЗ ясла-сад «Топольок» було здійснено капітальний ремонт каналізації та обладнання теплої підлоги, ще 311,9 тис. направлено на реконструкцію водовідведення.

– Це єдиний на громаду дитсадок цілоденного перебування, – зауважує начальник відділу Наталія Приходько. – Загалом наповнюваність дітей в наших ДНЗ дорівнює 120%, тому в планах на найближче майбутнє – відновлення в Бутовому дитсадка, який не працював 20 років.

Також із значних досягнень Наталія Валентинівна виділяє придбання нового шкільного автобусу для підвозу дітей у Вишневську школу. 650 тисяч гривень на це виділили з сільського бюджету й один мільйон – з бюджету області. Окрім того, в школі замінили систему опалення, після чого температура в навчальному закладі значно підвищилася.

Взагалі в планах профільного відділу – реалізація проекту Єдиного освітнього простору, який об’єднає всі шкільні, позашкільні та дошкільні навчальні заклади ОТГ.

– Ми сподіваємося, що проект, фінансування якого дорівнює 24 мільйони гривень, ми виграємо. Це дозволить забезпечити наші освітні заклади сучасним обладнанням, а потім визначитися з опорною школою, – зауважує Наталія Приходько.

Вже є зрушення і в галузі спорту. В кожному клубі створені футбольні і волейбольні секції, в кожному селі є по дві футбольні команди, проводяться спортивні змагання.

– Наразі також розроблено проект будівництва футбольного поля в Бутовому, з сучасним штучним трав’яним покриттям, освітленням та сидіннями для вболівальників. Як завершиться зима, проект почне впроваджуватися, ми вже маємо всі матеріали. Наступним кроком буде подібне футбольне поле в Чмирівці, – зазначає Наталія Валентинівна.

Бюджет ОТГ – бюджет нових можливостей

До об’єднання власні кошти трьох сільських рад Чмирівської ОТГ складали приблизно 4,5 млн грн. Коли в об’єднаній громаді складали перший свій бюджет на 2017 рік, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, вирахували, що власні кошти громади будуть дорівнювати 7,9 млн грн, а по завершенню року результати перевищили і планові показники.

– Сьогодні в Чмирівській ОТГ 12,5 мільйона гривень власних надходжень, – зазначає заступник голови з фінансово-економічних питань Чмирівської ОТГ Світлана Гринюк.

– Звичайно, це завдяки податку на доходи фізичних осіб, який складає 54,9% від загальної суми власних надходжень. На другому місці – єдиний і земельний податки, доля яких у загальній сумі складає 23%.

Весь річний бюджет об’єднаної територіальної громади склав 37 млн грн, з яких 24,5 – субвенції і дотації.

– Звичайно, до об’єднання таких коштів не було, – каже Сергій Войтенко. – З новими можливостями за 2017 рік ми змогли зробити більше, ніж за десять років підпорядкування району. Тому серед населення поступово приходить розуміння того, що ми зробили вірний вибір у бік об’єднання.

18.01.2018 - 08:39 | Переглядів: 7914
Чмирівській ОТГ – рік. Перші кроки   

Область:

Луганська область

Джерело:

«Луганщина.UA»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...