Розвиток спорту в ОТГ як інвестиція

У Фінляндії вп’ятеро збільшено фінансування спорту і втричі зменшено на медицину, бо вважається, що профілактика ефективніша за боротьбу з наслідками. Такі факти навів Олександр Свистун, директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, під час воркшопу «Розвиток спортивної інфраструктури в ОТГ» 21 грудня. Учасники заходу – представники Запорізької, Херсонської та Донецької областей – обговорили актуальні для об’єднаних територіальних громад питання розвитку спорту, обмінялися досвідом, презентували плани.

«Проведення таких заходів допомагає знайти партнерів, зацікавлених сторін для подальшої співпраці», – зауважив Едуард Гугнін, заступник голови Запорізької обласної ради. – Запорізькій області є чим поділитися щодо обладнання спортивної інфраструктури. Цього року було профінансовано 10 футбольних майданчиків, і 5 з них облаштовують в об’єднаних територіальних громадах. Використовувались кошти Федерації футболу України (50%), обласної субвенції за цільовою програмою розвитку фізичної культури та спорту (20% – по 300 тис. грн на об’єкт) і кошти громад (30%). Таке співфінансування – це фактор співвідповідальності, бо люди розуміють, що це їхні кошти, які варто витрачати на найнеобхідніше. Проте спортивна інфраструктура – це не тільки соціальна сфера, але й інвестування в розвиток. Наприклад, у Мелітополі із занедбаного стадіону зробили придатний для проведення змагань національного рівня. На змагання приїдуть сотні спортсменів, яких потрібно поселити, нагодувати. А це все – гроші, які може отримувати громада».

Веселівська громада вже цього року провела всеукраїнські забіги на 12 і 24 км з учасниками різних вікових категорій. Вкладаючи кошти в розвиток спорту і виховуючи спортсменів, громада робить собі ім’я. Два майстри спорту, чотири учасники чемпіонату України і два учасники серед юніорів з пауерліфтингу, дворазовий призер двох етапів Кубку світу з мас-реслінгу, участь команд ДЮСШ у турнірах з футболу і волейболу – це досягнення на сьогодні. Проте, за словами Михайла Козюри, спеціаліста з питань молоді та спорту Веселівської ОТГ, велику увагу приділяють масовому спорту для людей різних вікових категорій. Тільки цього року побудували два футбольних майданчики. У планах – будівництво універсального спортивного комплексу, частину якого взимку можна буде перетворювати на хокейне поле. Із Державним фондом регіонального розвитку громада вже має досвід співпраці, тому впевнені, що кошти знайдуть. Спорт розглядають і як спосіб об’єднати громаду.

Уже сьогодні працюють над будівництвом сучасного футбольного майданчику в Широківській ОТГ. Займатися на ньому навіть професійно сьогодні вже є кому – існує жіноча команда з міні-футболу «Амазонка». Проте планують, що такі поля будуть при кожній з 6 шкіл ОТГ, бо вважають, що розвивати потрібно насамперед масовий спорт. Також серед планів – відкриття басейну при школі і гуртка авіамоделювання.

А щодо аматорського веслувального спорту та розвитку велоінфраструктури, розглядають їх не лише як способи популяризації спорту, а й як туристичну складову, яка зможе й поповнювати бюджет, і надавати робочі місця та сприяти розвитку малого підприємництва та самозайнятості населення. Велоінфраструктура передбачає не лише створення доріжок через місцеві кургани та ліси, а і стоянки, які будуть облаштовані, наприклад, кав’ярнями.

Проте учасники воркшопу визначили і проблеми, окрім пошуку фінансування на втілення ідей ОТГ. «Є ще одна досить важлива проблема – відсутність кадрів. 84% тренерів вже передпенсійного віку. Це загроза для спорту», – зазначив Едуард Гугнін.

Вихід із цієї ситуації передбачений Концепцією розвитку спортивної інфраструктури в ОТГ Запорізької області, розробленою Запорізьким ЦРМС, – наступним кроком стане спільне з проектом «Відкриті уроки футболу» заснування футбольних секцій в ОТГ Запорізької області. Вже наступного року планується підготувати тренерів для футбольних команд, які у подальшому будуть працевлаштовані в громадах. На сьогодні заявки на участь подали вже 17 ОТГ Запорізької області.

22.12.2017 - 20:09 | Переглядів: 17433
Розвиток спорту в ОТГ як інвестиція

Приєднані зображення:

Теги:

молодь

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...