Перша громада на Уманщині

Першу об’єднану територіальну громаду створили на Уманщині: вісім сіл — Паланка, Кочержинці, Громи, Берестівець, Городецьке, Томашівка, Кочубіївка і Максимівка — вирішили поєднати зусилля для успішного соціально-економічного розвитку. Центром новоствореної територіальної ради стала Паланка, обрали голову громади, мандати отримали 26 депутатів. Вибори, бюлетені, підрахунок голосів — усе за встановленим порядком, а відбуваються ж знакові зміни, що ввійдуть в історію місцевого самоврядування краю.

Перша сесія Паланської сільської ради, що об’єднала жителів восьми сіл в єдину ОТГ, стала справжнім святом — з вітаннями, квітами, музикою. Зібралися в затишному будинку культури Берестівця. Справили враження на людей символи — прапор і герб громади — з пшеничним снопом, кетягами калини і схрещеними шаблями. Урочисто й схвильовано звучав голос голови Паланської ОТГ Петра Кучеренка, що присягнув на вірність громаді й народу України, адже на його відповідальності тепер не одне, а вісім сіл. Мандати депутатам першої об’єднаної громади вручали поважні гості — голова облради Олександр Вельбівець і народний депутат України Антон Яценко.

До реформ у місцевому самоврядуванні на Уманщині підійшли дуже серйозно. Досить сказати, що не полетіли на гребені першої хвилі — не погодилися за інерцією на запропонований згори варіант перекроювання району за старим зразком 50-их років. Місцева влада, очільники громад, депутати, ветерани, представники агробізнесу, які багато років працюють у рідних селах, не раз обговорювали проблеми і перспективи, робили розрахунки й прогнози соціально-економічного розвитку територій. Збирали сходки в селах, аналізували традиції і віковічні зв’язки між малими громадами. І ось перша ОТГ сформувалась довкола Паланки. Територія нової громади — як широка дуга, що полягає з півночі на південь (від Берестівця до Максимівки). Паланка — багатолюдне село неподалік Умані, сюди зручно добиратися — розташована на вінницькій автомагістралі. Має міцний бюджет завдяки оренді земель потужними організаціями, тому й здобула права та обов’язки центру ОТГ.

Нова громада має високий потенціал, адже в її складі гарні, облаштовані села, економічно міцні господарства. Ввійшов до ОТГ Берестівець, що має заслужений статус найкращого села Черкащини. І це підвищило кредит довіри людей до реформування. Мовляв, якщо входить Берестівець в ОТГ, то можна сподіватися на зміни до кращого. Кочубіївка і Городецьке — два села, де господарює ФГ «Агрофірма «Базис» — теж острів благополуччя серед кризи, де люди мають заробіток, асфальт на дорогах, школи й навіть стадіони. Промовистий факт: під час першої сесії новоствореної ради цим господарствам вручили обласні відзнаки за виробничі успіхи, впровадження інноваційних технологій. Ще одна перевага Паланської ОТГ, яку підкреслив, виступаючи на сесії, Олександр Вельбівець, — потужний депутатський корпус. Адже голосували у селах не за віртуальні партійні списки — обирали шанованих людей, земляків, яких добре знають і покладають на них великі надії. У складі нового депутатського корпусу — директор тепличного комбінату Микола Гордій, очільники ТОВ «Берестівець» Василь Чекаленко і ФГ «Базис» Володимир Осадчий, брати Михайло та Олександр Пастушенки, які зуміли з нуля — з кількох соток саду — заснувати успішне фермерське господарство. Людей тривожить, що в новій громаді всі основні блага (асфальтована дорога, лікарня, газ) — усе осідатиме у «столиці», а їхні малі села чекає доля забутих закутків, куди й автобус не доходить, і хліб раз на тиждень привезуть. Але з такими авторитетними, а головне — своїми депутатами, яких щодня побачити можна, про все поговорити, є гарантія справедливої політики розподілу фінансів, зміцнення соціальних об’єктів у кожному селі. І депутати настроєні діловито, ділилися думками, планами, пропозиціями з облаштування території новоствореної громади.

Микола Гордій, директор ПОСП «Уманський тепличний комбінат»:

— Мені доводилося бувати за кордоном, бачити, як працюють і живуть люди в сільській місцевості у Німеччині, Польщі, Голландії. І давно переконався: і руки, й голови у нас не гірші, а часто й кращі. За всіма законами логіки і справедливості наші селяни мають жити не гірше, ніж у Західній Європі. Безробіття, нестатки — ознака неправильної організації економіки. Реформа місцевого самоврядування може стати першим кроком до виправлення задавнених помилок. Коли і як це буде здійснено — значною мірою залежить від нас.

Василь Чекаленко, голова ТОВ «Берестівець»:

— Людям потрібна робота з добрим заробітком. Це — гарантія міцного сімейного бюджету, надійного становища, життя отут, у своєму селі, на рідній землі. Тоді будуть спокійні за завтрашній день, за майбутнє. Реформування дає додатковий шанс на соціальний розвиток і ми зобов’язані його використати сповна.

Наталія Реньгач, директор Паланської школи І-ІІІ ступенів:

— Коли вперше зайшла мова про формування ОТГ, люди тривожились про долю шкіл у селах, що приєднаються до Паланської сільської ради. Як бути зі школою — то справа громади, і не автоматичним голосуванням це слід ухвалювати, а виваженим рішенням. Школа, де багато дітей, висококваліфіковані педагоги, обіцяє кращі перспективи для дітей. Але ніхто нікого не змушує переводити свого школяра в інше село. От коли ми свою школу в Паланці «доростимо» до ліцею і навчання тут відкриє нові горизонти для вихованців — тоді, не сумніваюся, діти самі до нас прийдуть з інших сіл.

Володимир Осадчий, голова ФГ «Агрофірма «Базис»:

— Одна з перших вимог — нам потрібно вимостити короткі дороги, що поєднають всі села ОТГ. Такі дороги є, але польові, там тільки влітку проїдеш на­впрошки. Будуть дороги — пустимо автобус. Друга проблема — вода. Гостро стоїть питання у нашому Городецькому.

Паланській ОТГ випала доля першопрохідців на непростій дорозі реформування. Громада потужна і, як стверджують фахівці, має шанси стати найуспішнішою на Черкащині.

 

Область:

Черкаська область

Громади:

Паланська сільська об’єднана територіальна громада Паланська територіальна громада

Джерело:

 «Черкаський край»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...