Успішні громади діляться досвідом: Матеївецька ОТГ про пріоритети та перші підсумки

Краще один раз побачити, ніж 10 разів почути. Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» організував у День місцевого самоврядування навчальну поїздку для сільських та селищних голів Долинського та Коломийського районів.

Тим, хто ще зважує усі плюси та мінуси життя в ОТГ, Івано-Франківський ЦРМС запропонував приклад Матеївецької громади. За менш ніж рік тут розпочали реалізацію 31 інфраструктурного проекту. Найбільше коштів цьогоріч вклали у розвиток віддалених від центру громади населених пунктів. Приклад – село Дебеславці.

«З початку діяльності нашої громади пріоритетом роботи є запрутські села. Все це пов’язано з тим, що протягом багатьох років сюди нічого не доходило. А за час існування громади нам тут дуже багато вдалось зробити — в першу чергу, ремонт ФАПу, капітальний ремонт адмінбудинку старостинського округу, кілька кілометрів асфальтного покриття», - розповідає голова Матеївецької ОТГ Петро Книшук.

Серед пріоритетів – освітні заклади, медицина та ремонт доріг. У селі Залуччя добудовують ще один корпус, щоб 30 місцевих дошкільнят змогли відвідувати садок, та заасфальтували під’їзну дорогу. У невеликому, на 500 мешканців, селі Тростянка – зберегли та відремонтували школу 1 ступеня. Дітей тут усього трохи більше 20, але вони на те заслуговують, зважила громада.

У кожному з 12 населених пунктів ОТГ робили те, що вважали найпотрібнішим мешканці, розповідає Петро Книшук. Кошти залучали з усіх можливих джерел, адже сподіватись лише на інфраструктурну субвенцію – не вихід. Дбати потрібно про збільшення власних надходжень до бюджету. «У нас є велика кількість підприємців, які сплачують податки, підтримують казну нашої ОТГ. За цим майбутнє. Ми хочемо працювати з нашими підприємцями так, аби вони мали бажання платити податки», - наголошує він.

Учасники навчальної поїздки найбільше питань задавали саме стосовно коштів. Адже розуміють, що ніхто не прийде сьогодні відновлювати села, розбудовувати їх і створювати тут умови, в яких хочеться жити, працювати. Матеївецька ОТГ в цьому плані демонструє цікавий приклад.

 «Коли об'єднуємо навколо спільного бажання змінити на краще життя тут, у селі, коли об’єднуємо зусилля всіх, держава додає фінансовий ресурс. Тільки такими кроками можна реально змінити життя і утворити такі оази, якою є Матеївецька ОТГ, де думають не тільки про центр, а дбають про віддалені села», - наголошує директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Представники місцевого самоврядування Долинського та Коломийського районів професійне свято відзначили в колі однодумців та погодилися, що реальний приклад найближчих сусідів стимулює найбільше.

11.12.2017 - 11:32 | Переглядів: 15951
Успішні громади діляться досвідом: Матеївецька ОТГ про пріоритети та перші підсумки

Приєднані зображення:

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Матеївецька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

14 жовтня 2024

У Терешках обладнали сучасне укриття в школі. Що зробили та які враження від нового освітнього простору

У Терешках обладнали сучасне укриття в школі....

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У Терешківській громаді, що на Полтавщині, – три заклади загальної середньої...

02 жовтня 2024

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як у Носівській громаді облаштували сучасне шкільне укриття

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2022 році ворог розташовувався навколо Носівської громади, що на...

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...