Делегація Сумщини вивчала польський досвід у сфері подолання надзвичайних ситуацій для ОТГ

Представники служб ДСНС та органів місцевого самоврядування, відповідальних за безпеку та громадський порядок в регіонах України, експерти з питань децентралізації у рамках Програми "Study Tours to Poland" здійснили навчальну поїздку у Варшаву та Мазовецьке воєводство.

Метою зустрічі було надання українській стороні польського досвіду у сфері управління кризовими ситуаціями та вивчення польського досвіду створення Центрів безпеки громад для того, щоб подібні структури збудувати в 2018 році в трьох пілотних областях – Донецькій, Вінницькій та Сумській.

Сумщину представляла делегація у складі голови Краснопільської ОТГ Юрія ЯРЕМЧУКА, першого заступника начальника  ГУ ДСНС у Сумській області Андрія ОЛЕЙНІКОВА та команди Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування: директора центру Олександра ХОРУЖЕНКА, радника з питань децентралізації Дмитра ЛУК’ЯНЦЯ.

Делегатів ознайомили із системою кризового управління і безпеки в Польщі, з державною системою порятунку і пожежогасіння. Окремо говорили про функцію Міністерства внутрішніх справ та адміністрації, як головного організатора системи безпеки, його компетенцію та відносини: міністр – воєвода – представники самоврядування. Детально ознайомили із Державною рятувально-протипожежною системою Польщі, яка побудована на основі досвіду Бельгії, Німеччини, Франції, Голландії.

«Кожен пожежний, поліцейський тепер вміє зупинити кров, відновити дихання, використати дефібрилятор за будь-яких кризових ситуацій. На це пішло 15 років. Вчили, переучували, всі зміни дуже болісні. Кожен рятувальник зобов'язаний 80 годин провчитися практикам і здати іспит, – розповів Олександр Хоруженко. – Реформи за один день не робляться. Це теж важливо розуміти. Тут кожен розуміє свою роль при аваріях чи катастрофах».

Показали українським представникам Центр безпеки і запобігання кризовим ситуаціям м. Варшави. За словами Олександра Хоруженка, це розрив шаблонів і в технічному оснащенні, і у філософії створення атмосфери безпечного міста. Не слідкування за своїми громадянами, а моніторинг ситуацій і реагування там, де це необхідно. 7 000 камер, ситуативні конгрес-центри, інструмент управління для сучасного очільника міста.

«Вивчаючи польський досвід, спільно з Мінрегіоном, ДСНС та керівниками ОТГ плануємо для громад в нашій області цікаві й сучасні рішення, готуємо проекти створення нової системи цивільного захисту та Центрів безпеки громад», – прокоментував Олександр Хоруженко.

Поїздка здійснена за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

 

08.12.2017 - 14:21 | Переглядів: 10861
Делегація Сумщини вивчала польський досвід у сфері подолання надзвичайних ситуацій для ОТГ

Приєднані зображення:

Область:

Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...