Підтримка місцевих ініціатив – це те, що може об’єднати громаду і дати їй розвиток, - Сергій Гончар

Експерт з децентралізації Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, Сергій Гончар – про потужний стимул розвитку об’єднаних територіальних громад.

- Як стимулювати молодь повертатися у рідне село і працювати на свою громаду? Актуальна проблема заохочення молоді розвивати своє рідне село набуває особливої нагальності у світлі її сьогоднішнього зв’язку із розвитком новостворених об’єднаних територіальних громад, - констатує Сергій Гончар.- Що може зацікавити молодих людей жити і працювати на своїй малій батьківщині? Як відомо, найбільший свій потенціал людина розкриває у віці до 25 та після 45 років – коли всі її думки не зайняті проблемою активного заробітку коштів для будівництва бази власного добробуту. Як розкрити потенціал людини і спрямувати його у русло розвитку громади? Підтримкою місцевих ініціатив – проектів молодих мешканців громади, що допоможуть їм реалізувати свою мрію, прагнення, суспільно корисне бажання, а громаді, у підсумку - стати більш спроможною і розвинутою.

Отримавши кошти на розвиток сільської майстерні гончарства, музею рідного села, придорожнього кафе з місцевим колоритом чи тому подібні ідеї, молода людина не захоче тікати до міста від можливості втілити свою мрію і здобути самодостатність та перспективи розвитку, що у такому випадку будуть тісно пов’язані із розвитком її громади. Основна відмінність такого конкурсу місцевих ініціатив від  конкурсу проектів громадського бюджету – у тому, що останній не дає прямих можливостей для розкриття потенціалу самої людини. Переконаний, конкурси місцевих ініціатив збирали б десятки проектів уже на 4-5 рік. І саме завдяки цьому наші громади стали б більш індивідуальними і перспективними, а їх люди – більш ініціативними і активними. 

05.12.2017 - 15:01 | Переглядів: 13665

Приєднані зображення:

Область:

Черкаська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...