«Маємо схожі підходи до самоврядування, тому досвід впровадження реформ Німеччини буде для вас цінним», - Мануела Зьоллер-Вінклер

Система управління, яка сьогодні формується у руслі реформи децентралізації, створює потужні умови для розвитку об’єднаних громад (ОТГ). Тому сьогодні потрібно максимально наповнити громади ідеями, знаннями та креативними фахівцями. Про це заявила Мануела Зьоллер-Вінклер, експерт з державного управління та місцевого самоврядування, колишній державний секретар та голова департаменту з місцевого самоврядування міністерства внутрішніх справ німецької землі Шлезвіг-Гольштейн на зустрічі з депутатами та старостами Брусилівської та Високівської ОТГ.

Візит Мануели Зьоллер-Вінклер, Александри Фелінгер, заступниці директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ, та Артема Фреюка, експерта з юридичних питань, відбувався в рамках підготовки до семінару з основ місцевого самоврядування у Німеччині для радників та експертів Програми «U-LEAD з Європою» у Києві. У майбутньому пані Зьоллер-Вінклертакож буде залучена як міжнародний експерт та радник Програми «U-LEAD з Європою» з питань місцевого самоврядування.

«Вважаю, наш досвід впровадження реформ має бути корисним в об’єднаних громадах. В Брусилові та у Високому ми спілкувались з активними громадянами, які сьогодні взяли відповідальність за розвиток територій, а не чекали, поки хтось вирішить всі їхні проблеми. Це добре. Так було у Німеччині», - наголосила Мануела Зьоллер-Вінклер

Окрім змін, які принесла реформа децентралізації, експертів цікавили і проблеми. Зокрема, у Брусилові головною причиною, яка сьогодні гальмує прогрес змін, назвали відсутність повноважень управління та розпорядження землями, адже впливу на ці процеси громада не має, а для розвитку територій та залучення інвестицій це вкрай необхідно. У Високому експертам презентували історію успіху громади та ідеї, які планують втілити.

«Ми хочемо змінити філософію розвитку громади від «Зробіть це за нас» до «Ми вам допоможемо, але зробіть це самі». Це складно, але можливо. І важливо, щоб держава не змінювала правила гри, а дала певний час новим громадам для становлення», - розповів Микола Бардук, голова Високівської ОТГ.

01.12.2017 - 15:26 | Переглядів: 12257

Приєднані зображення:

Область:

Житомирська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...