Інновації в децентралізації: перший в Україні мобільний ЦНАП почав працювати в Славутській громаді за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»

30 листопада в Славутській громаді, Хмельницької області, запрацював перший в Україні мобільний ЦНАП. Спеціальне авто, повністю облаштоване місцями для двох адміністраторів та трьох відвідувачів, надає 80 послуг у форматі «єдиного вікна» безпосередньо в селищах та селах. Така модель успішно зарекомендувала себе в європейських практиках та є абсолютною новинкою для України.

Програма «U-LEAD з Європою» разом з громадою вперше реалізувала модель організації надання адмінпослуг у форматі «мобільного офісу». Тепер працівники ЦНАП регулярно відвідуватимуть мешканців віддалених населених пунктів:протягом тижня передбачено 5 маршрутів, які покривають 20 населених пунктів. Завдяки мобільному ЦНАП більше 8 000 жителів віддалених населених пунктів Славутської громади, в тому числі пенсіонери та люди з інвалідністю, отримають якісний доступ до адмінпослуг.

Мобільний ЦНАП в Славуті є пілотним проектом, на основі якого плануєтьсявпровадження аналогів і в інших регіонах України, у разі якщо модель покаже свою економічну доцільність.Вартість мобільного ЦНАП складає 1,6 млн грн, не менше 10% цієї суми профінансувала громада.

Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко: «Реформа децентралізації – це у першу чергу – розвиток людського потенціалу. Невід’ємною складовою цього розвитку є наближення послуг до людини та надання якісних сервісів. Зокрема і адміністративних послуг. Центри надання адміністративних послуг є обличчям влади у громадах. Тому розбудова системи ЦНАПів є маркером успішності реформи. Сьогодні вже впроваджується маршрутна карта зі створення розгалуженої мережіЦНАПів по всій Україні з відповідною доступністю в часі. Це є нашим спільним з міжнародними партнерами планом на найближчі три роки. Саме в таких центрах українці матимуть можливість спілкуватися з владою через прозорі офіси, уникаючи звернень до чиновників. Дякую партнерам з Програми «U-LEAD з Європою» за підтримку реформи і всебічну допомогу у реалізації планів щодо розбудови мережі ЦНАПів у громадах. Зокрема, за пошук і реалізацію нестандартних рішень, таких як «ЦНАП на колесах».

Посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом особисто привітав громаду з запуском мобільного ЦНАП та наголосив: «Завдяки реформі децентралізації громадяни отримують більше можливостей долучитися до розвитку та благополуччя свого регіону. Ми дуже раді бачити таку плідну співпрацю між Славутською громадою та експертами Програми «U-LEAD з Європою», результатом якої став запуск першого в Україні мобільного ЦНАП».

Радник з питань децентралізації Представництва Європейського Союзу в Україні Бенедикт Геррманн: «Розвиток дієвого місцевого самоврядування є одним з пріоритетів співробітництва між Україною та ЄС. Ми раді бачити, наскільки активно місцеві громади беруть участь у проектах співпраці з європейськими партнерами. Громада Славути демонструє успіх реформи децентралізації, що відбувається в Україні. Ми сподіваємось, що запуск мобільного центру надання адміністративних послуг буде сприяти сталомурозвитку громади».

Голова Славутської міської ради Василь Сидор: «Я вдячний експертам Програми «U-LEAD з Європою» та країнам Європейського Союзу за підтримку та вклад в розвиток нашої громади. Завдяки кращим європейським практикам ми зможемо якісно покращити надання адміністративних послуг нашим громадянам. Сподіваюсь, ми продемонструємо чудовий результат і зможемо поділитися досвідом з іншими громадами найближчим часом».

В мобільному ЦНАП надаються найпопулярніші для жителів громади послуги, передбачена можливість встановлення паспортного обладнання, працює термінал для розрахунків платіжною карткою. Платазанадані послуги буденадходити до бюджету громади.«ЦНАП на колесах» включає в себе й модель «виїзного адміністратора», коли адміністратори надають послуги громадянамна дому. Адміністратори, які будуть працювати в «ЦНАП на колесах» пройшли навчання з підвищення кваліфікації, спеціально розроблене для жителів громади шведсько-українськими експертами Програми.

Гостями урочистого відкриття мобільного ЦНАП в Славуті стали представники Посольства Швеції в Україні, Представництва ЄС в Україні, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Хмельницької ОДА, Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування та інші.

Напередодні відкриття центру в громаді були проведені заходи з підвищення обізнаності щодо переваг та особливостей роботи ЦНАП, та про права та обов’язки працівників та споживачів послуг.

Нагадаємо, що в рамках напряму з покращення якості місцевих послуг Програми «U-LEAD з Європою» заплановане відкриття 26 ЦНАП в ОТГ України. Найкращі практики створення та покращення якості надання адміністративних послуг в ОТГ, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в 26 громадах пілотної фази, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази Програми. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.

01.12.2017 - 15:03 | Переглядів: 22854

Приєднані зображення:

Теги:

адміністративні послуги

Область:

Хмельницька область

Громади:

Славутська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...

13 вересня 2024

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють партнерство за п’ятьма ключовими напрямами

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють...

4 вересня Саф’янівська та Суворовська громади, що на Одещині, підписали п’ять договорів про міжмуніципальне...