Від об’єднання до успіху. Журналісти навідалися до об'єднаних громад Вінничини

По дорозі від Якушинець, які безпосередньо межують з Вінницею, до віддаленого на понад 100 кілометрів Томашполя редактори і оглядачі дізнавались про хід реформ в Україні, проблеми і перші успішні проекти розвитку громад. Супроводжував групу журналістів Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

У Якушинцях гостей зустрів голова місцевої об’єднаної громади Василь Романюк. ЦНАП, власне відділення Державної архітектурно-будівельної інспекції та муніципальна поліція допомагають мешканцям громади вирішувати свої нагальні проблеми і слідкувати за благоустроєм території.

– Ми зацікавлені у розширенні кількості послуг, які надаються в нашому центрі. Сподіваємось на участь у підтримці Програми «U-LEAD з Європою», - сказав пан Романюк.

У Барській громаді на журналістів чекав перший у цьому році сніг і цікаві розвиткові ідеї, якими поділився з ними Барський міський голова Артур Цицюрський. Заступник директора Барського машинобудівного заводу  Микола Мандрика показав журналістам, як на підприємстві виготовляють сміттєсортувальне обладнання.

- Понад 30 тисяч опалювальних котлів, 12 мільйонів гривень, сплачених до місцевого бюджету, 400 робочих місць. Це результати, якими сьогодні може похвалитись наш завод. На жаль, більшість продукції сьогодні експортується за межі країни, – зазначив пан Мандрика.

Цікавою з точки зору ефективного використання коштів з бюджету розвитку громади для вінницьких журналістів виявилась Томашпільська громада. Чудова місцева школа, де два сучасні спортзали, майстерні, навчальні класи і навіть зубний кабінет; комунальне підприємство, кількість техніки у якому становить 18 одиниць; два новенькі автобуси Ford, які підвозять дітей до школи і населення віддалених сіл до центру громади, – це заслуга передусім місцевого селищного голови Валерія Немировського та основного місцевого підприємства, яким є цукровий завод.

Усі три об’єднані громади Вінниччини, які відвідали журналісти, сформовані навколо центрів економічної активності. Загальна картина децентралізації, з невеликими винятками, є позитивною в масштабах усього регіону. На територіях, де утворено ОТГ, з’являються перші за часів незалежності України асфальтовані дороги, водогони, вуличне освітлення, а місцеві керівники по-іншому дивляться на свої громади – як на території, де варто створювати робочі місця, підтримувати бізнес, використовувати місцеві переваги, тим самим створюючи умови для зростання доходів місцевих бюджетів.

24.11.2017 - 15:55 | Переглядів: 12559

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...