Прес-тур Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування відкрив журналістам успішну Вакулівську ОТГ

Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми  «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, продовжує висвітлювати кращі практики об’єднаних громад регіону, організовуючи тематичні прес-тури для журналістів регіону.

8 листопада 2017 року журналісти Дніпра та Кривого Рогу знайомилися з життям Вакулівської об’єднаної громади Софіївського району Дніпропетровщини.

У центрі села Вакулове – центральної садиби громади, де ще два роки тому  була занедбана територія, –  сьогодні затишно і по-сучасному драйвово: вуличний вайфай, світлодіодний фонтан, відремонтовані дороги, освітлення усіх вулиць, облаштовані сквери і бруківка, якої ніколи не бачили в селі.

Комусь це здасться звичним, а для селян усі ці блага цивілізації прийшли разом з децентралізацією. На благоустрої місцева влада не зупиняється, мріючи змінити думку людей про село, з якого ще донедавна виїжджала молодь: зараз завершується облаштування нового міні-стадіону, фахівці встановлюють спортивні конструкції – турнікети, шведські стінки, різноманітне гімнастичне обладнання. Незабаром тут з’явиться спеціальне тренувальне покриття.

- Упевнений, що новий майданчик буде постійно задіяним і незабаром ми зможемо провести змагання серед нашої молоді спочатку на Кубок громади, а далі, сподіваюся, наші юні земляки виступатимуть і на більш авторитетних змаганнях. Головне – ми даємо молоді старт для гармонійного розвитку, задовольняємо їхні потреби і привчаємо до комфорту, якого, може, і в окремих містах немає, або якщо є, то за це треба платити кошти. У нас усі молодіжні розваги та заняття безкоштовні. З молоддю працюють тренери, які стали мешканцями нашої громади і отримують конкурентну заробітну плату, – зауважив  голова Вакулівськоі ОТГ Артур Шевцов. – Ви бачите, якою завзятою стає наша молодь, як починають у них блищати очі і як вони пишаються тим, що живуть в громаді. Я впевнений – ми зможемо створити їм як сучасні умови життя, так і комфортні перші робочі місця, щоб вони залишалися жити і працювати в громаді, а не тікали у міста.

Навпроти міні-стадіону за кошти громади встановлено дитячі атракціони. За порядком слідкують представники громадської варти, що складається з жителів села.

- Не так давно придбали спеціальну машину для прибирання  на вулицях, - розповідає голова громади. - Ми вже маємо змогу це зробити за рахунок власного бюджету, який значно зріс за останній час завдяки фінансовій децентралізаціі. Допомагають нам у реалізації наших задумок також обласна влада, депутати та різні міжнародні партнерські  організації.

Так, за рахунок співпраці зі швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO у Вакулівській об'єднаній громаді, де взагалі не було водопостачання, прокладено понад три десятка кілометрів водоводу. За рахунок інфраструктурної субвенції у п’яти селах громади встановлено вуличне освітлення із світлодіодними лампами, відремонтовані й утеплені дитячі заклади,

Вакулівська об'єднана територіальна громада – зараз наче оаза в степу, зауважили журналісти. -  Бо до обласного центру понад 120 км, до Кривого Рогу – більше 50. А в громаді – нові європейські стандарти інфраструктурного розвитку села і погляд на його перспективу.

- У нас розроблена стратегія розвитку до 2020 року. І те, що ми робимо зараз – це лише початок.  Головне тепер кадри. Над цим питанням ми особливо працюємо. Вже  є певний результат. Нашу школу очолив доктор наук, який приїхав з Кривого Рогу. Запрошуємо й інших гарних фахівців до нас. Створюємо робочі місця.  Відкрили  молочний кооператив, і нині у нас найбільше корів у районі. Вже працюємо над спорудженням у нашій громаді сонячної електростанції, - зазначив Артур Шевцов.

Журналісти побачили ще багато цікавого та, здавалося б, нетипового для звичайного села. Але приклад Вакулівської громади переконує, що децентралізація – це реальний шанс для селян втілити у життя свої найсміливіші мрії. І таких спроможних громад на Дніпропетровщині все більшає. Наступний прес-тур відкриє нову оновлену громаду.

09.11.2017 - 09:07 | Переглядів: 11902

Приєднані зображення:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...