Децентралізація – шлях розвитку Східної України

Децентралізація – шлях розвитку Східної України

На сході України стартувала інформаційна кампанія “Я – ГРОМАДА!”, яка здійснюється ПРООН за фінансової підтримки Європейського Союзу

Навіщо об’єднуватися в громаду?

Сартана, Україна – Близько 100 людей, чоловіків і жінок, різного віку і різних професій, зібралися 13 жовтня у мерії селища Сартана обговорити, як зробити цю постраждалу від конфлікту місцевість розвинутою та заможною.

Експерти, залучені до інформаційної кампанії ПРООН “Я – ГРОМАДА!”, яка здійснюється за підтримки Європейського Союзу, навідалися до Сартани у рамках виїзної презентації та пояснювали місцевим мешканцям, чому децентралізація принципово важлива для розвитку Східної України.

Експерти доводили, що місцевим варто брати своє майбутня у власні руки, відмовляючись від пострадянської залежності від дотацій із центру.

"Сотні українських громад об'єдналися, скориставшись можливостями, які відкриває децентралізація, – казала Тетяна Вороніна, медіаторка обговорення. – Інші громади змогли, переконані, що і вам це під силу".

Реформа децентралізації передбачає надання більших повноважень місцевим громадам, які можуть об’єднуватися й обирати своїх керівників. Більшість податків, які буде зібрано у місцевості, залишатимуться в об’єднаній громаді, і їх можна буде використовувати на її розвиток.

Сартана зараз є частиною великого району із центром у місті Маріуполь. Але якщо вона стане центром нової громади, то до тієї громади також увійде селище Талаківка і три села, розташованих біля лінії зіткнення.

Проте багато жителів висловили сумніви, що ця сільська громада, постраждала через збройний конфлікт, здатна буде вижити зі своїх податків.

“У нас тут немає підприємств, які сплачують податки. У нашій місцевості не більше 10-15 бізнесменів. Як ми можемо вижити?” – запитала Варвара Узбек, пенсіонерка 80 років.

Проте податки людей, які живуть у цій місцевості, але щодня їздять на роботу в Маріуполь, теж залишатимуться у громаді Сартани, пояснює Юлія Онищенко, секретар Сартанської селищної ради, яка активно виступає за децентралізацію.

Аби довести, що нова система приносить результати, організатори кампанії “Я – ГРОМАДА!” запросили до Сартани Тетяну Каракуц, секретаря міськради Лиману.

Каракуц розповіла що жителі селищ Лиманської громади, також розташованої у Донецькій області, мали ті ж самі побоювання перед тим, як об’єдналися у 2016 році. Але зараз вони мають відремонтовані дороги, новий центр безпеки громади, медичний та адміністративний центри.

“Це все можливо вашими власними силами. Це все реально”, – сказала Каракуц.

Область:

Донецька область

Джерело:

"UNDP Ukraine"

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть