Як на Вінниччині змінюються села: досвід Якушинецької ОТГ

В Якушинецькій ОТГ створені унікальні для сільських громад структури: муніципальна міліція, пожежно-рятувальна частина та архітектурно-будівельний сервіс. Останній вже приніс громаді близько 250 тис грн. за рік існування та планує розпочати працювати з потенційними інвесторами вже наступного року.

24 жовтня керівники Якушинецької громади розповіли про свої успіхи.

Щодо складу пожежно-рятувального підрозділу, то у його складі 4 караули, які матимуть в розпорядженні два спеціальні автомобілі. Це дасть змогу обслуговувати сім сіл Якушинецької об'єднаної територіальної громади та інші населені пункти. Загальна вартість будівельно-ремонтних робіт підрозділу склала близько 700 тисяч гривень, з яких 200 тисяч було виділено Якушинецькою територіальною громадою.

Журналісти цікавились як вдалося громаді розірвати договір оренди ставу, одного з найбільших та найзанедбаніших, та зробити його місцем відпочинку для мешканців громади. Сьогодні селяни можуть і рибу у ставу половити, і на човні поплавати, і худобу до водопою привести.

«Договір розірвали, коли почали звертатись люди до сільської ради зі скаргами на те, що в криницях пропала вода, а від озера залишились самі очерети, орендар  занедбав водойму вщент, -  каже начальник сектору земельних відносин Якушинецької сільської ради Володимир Присяжнюк, - спочатку було багато роботи пророблено самими селянами – розчищали джерела, що наповнюють став, загнали навіть земснаряд, щоб від бруду почистити, зате зараз став – окраса села».

Очільники громади звернули увагу на особливу гордість Якушинецької ОТГ - високої якості асфальтовані дороги майже на усіх вулицях центральної садиби та прилеглих сіл, на території громади - більше 80 дитячих майданчиків, але це лише початок, запевняють вони.

«Спочатку ми ходили, пояснювали, переконували людей, що об’єднуватись треба, - говорить перший заступник голови сільської ради Юрій Багабунт, - а тепер громади навколишніх сіл самі до нас просяться. Це зрозуміло – у нас видно результат. І це лише початок. Тож, тим хто вагається, він радить не боятися, а об’єднуватися, бо від того виграють усі, а найперше – селяни».

Довідка

Якушинецька сільська рада приєднала до себе громади сіл Зарванці, селища Березина Якушинецької сільської ради; села Ксаверівка та Лисогора Ксаверівської сільської ради; село Майдан та Слобода – Дашковецька Майданської сільської ради. Бюджет громади в минулому році склав понад 20 млн. грн.. власних доходів.

Як відомо, у Вінницькій області за три роки від початку старту реформи децентралізації утворено 24 об’єднані громади. Але не всі громади готові до об’єднання.

 

Область:

Вінницька область

Громади:

Якушинецька сільська об’єднана територіальна громада Якушинецька територіальна громада

Джерело:

«Винница.info»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...