Територіальна консолідація громад змінить стереотипи мислення людей в організації свого життя у громадах

Директор регіонального Офісу реформ  Роман Слідзевський про стан і перспективи реформи з децентралізації влади на Житомирщині.

- Так, все це добре - модернізація, ремонт, будівництво… Але ж люди втомилися чекати на все це завтра. Вони хочуть вже сьогодні відчувати, що жити їм стало краще, легше, безпечніше. Хочуть бути впевненими, що у найближчій лікарні вони можуть добре лікуватися, що їхні діти ходитимуть до хороших навчальних закладів, що їхнє майно і спокій будуть захищені, а за тією чи іншою довідкою їм не доведеться їхати світ за очі. 

- Децентралізаційні процеси, зміни в адміністративно-територіальному устрої шляхом створення спроможних територіальних громад і передбачають у першу чергу нову якість надання публічних послуг людям – адміністративних, соціальних, гуманітарних, житлово-комунальних. Ці послуги в об’єднаній територіальній громаді організовуватиме орган місцевого самоврядування – рада територіальної громади, яку обрали жителі, та її виконком. У перспективі не буде районних державних адміністрацій, районних рад, які до сьогодні нерідко дублювали функції одне одного і не виправдовували своє призначення та видатки на утримання апаратів. 

Люди не могли вирішити свої проблеми, а органи влади на місцях через брак коштів, повноважень не могли забезпечити умови для нормального життєзабезпечення жителів громад. 

У результаті реформи об’єднана територіальна громада отримує всі повноваження, які має сьогодні місто обласного значення. Бюджет такої громади напряму взаємодіятиме з Державним бюджетом України. Не потрібно буде погоджувати у Києві чи в обласному центрі, як планувати розвиток громади, формувати бюджет, чи залучати інвестиції, яке підприємство відкрити, чи надавати дозвіл на будівництво, як удосконалювати схему пасажирських маршрутів, який дитсадок утеплити, чи створити муніципальну варту абощо. Передаються на рівень громади делеговані повноваження: надання соціальної допомоги через територіальні центри, управління школами, дитячими садочками, надання первинної медичної допомоги, утримання будинків культури, клубів. стадіонів. 

У кожній об’єднаній територіальній громаді будуть створені підрозділи державних органів влади – із соціального захисту, контролю санітарного стану, казначейського обслуговування та реєстрації актів громадського стану.Повну версію інтерв’ю керівника Офісу реформ у Житомрській області читати ТУТ

Область:

Житомирська область

Джерело:

Репортер Житомира

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...