Немає проблем, які не можна вирішити,– Василь Невмержицький

10 жовтня команда Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування відвідала Хорошівську міську ОТГ, щоб обговорити перспективи укладання договорів про співробітництво із сусідніми Іршанською та Новоборівською ОТГ.

«Сьогодні у нас складається така ситуація, що більшість районних закладів соціальної інфраструктури знаходяться у Хорошеві, і вони обслуговують мешканців всього району, але у перспективі фінансуватимемо ці заклади ми. Тому сьогодні ми маємо знайти вирішення цих проблем разом», - переконаний Володимир Столярчук, голова Хорошівської міської ОТГ.

Ці договори передбачають спільне фінансування різними громадами структур, які покликані вирішувати проблеми цих громад. Наразі таких договорів в Україні вже підписано понад 104, а на Житомирщину припадає 4.

Три угоди укладені між Олевською міською ОТГ та Білокоровицькою сільською ОТГ для спільного фінансування дитячо-юнацької школи, трудового архіву й територіального центру. «Згідно з цими угодами діти з Білокоровицької ОТГ будуть навчатись у спортшколі Олевська, таким чином сільська громада економить кошти», - розповів Сергій Романович, експерт із децентралізації Житомирського ЦРМС.

На сьогодні держава сформувала всі необхідні правові механізми для вирішення більшості проблем у об’єднаних громадах. ОТГ, які не в змозі самостійно утримувати пожежну частину чи комунальне підприємство з вивозу побутових відходів або мають потребу у навчанні дітей у музичній школі, на яку не мають коштів, через це об’єднують свої ресурси та зусилля у рамках договорів про співробітництво територіальних громад.

Хорошівська, Іршанська та Новоборівська громади мають спільні інтереси у сфері архівної діяльності, вивезення та утилізації відходів, надання медичних послуг та позашкільної освіти. Наразі на підготовчому етапі перебувають договори про співробітництво ще декількох громад області. До кінця року вони мають запрацювати.

«У кожній ОТГ є велика кількість проблем, які потребують ресурсів для вирішення. Договори про співробітництво територіальних громад – це реальний механізм їх вирішення, адже немає проблем, які не можна виріши, є проблеми, які не хочуть вирішувати», - наголосив Василь Невмержицький, керівник Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

11.10.2017 - 19:47 | Переглядів: 16297
Немає проблем, які не можна вирішити,– Василь Невмержицький

Теги:

U-LEAD

Область:

Житомирська область

Громади:

Хорошівська селищна об’єднана територіальна громада Іршанська селищна об’єднана територіальна громада Новоборівська селищна об’єднана територіальна громада Іршанська територіальна громада Новоборівська територіальна громада Хорошівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...