Староста в ОТГ: на Волині представників громад зібрали на навчання

У Ковельській районній центральній бібліотеці 5 жовтня відбувся семінар «Старости в ОТГ», який організував Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування спільного з Центром підвищення  професійної кваліфікації.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

На захід прибуло близько півсотні в.о. старост із Ковельського, Шацького, Ратнівського, Іваничівського, Любомльського та Володимир-Волинського районів Волинської області.

Директор Центру Анатолій Пархом’юк розповів, що староста - це нова посада в ієрархії місцевого самоврядування.

«Є розуміння, що ми всі разом робимо спільну справу - змінюємо державу», - зауважив очільник Центру і додав, що очікує від семінару звортнього зв’язку, адже в.о. старости перебувають  в самісінькому центрі подій і саме вони тримають руку на пульсі подій в об’єднаних територіальних громадах.

Він додав, що в.о. старости - не підлеглі голові об’єднаної територіальної громади, а його партнери.

Директор Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Тетяна Литвиненко наголосила, що Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування є тим місцем, де відбувається акумулювання досвіду ОТГ і де представники громад мають змогу дійти до спільного знаменника.

Юрист Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Андрій Погорілий розповів, що на Волині склалася така практика, що колишні сільські голови як виняток були призначені в.о. старости згідно з Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

«У бурхливому юридичному морі існує мізерна законодавча база щодо діяльності старост», - зауважив фахівець.

Експерт наголосив, що староста - це виборна посадова особа, представник інтересів громади, який не може бути депутатом, працювати на громадських засадах чи бути підприємцем. Виключення складає тільки викладацька діяльність.

Розповів юрист і про старостинський округ. Так, за словами Андрія Погорілого, це - частина території ОТГ (одне або декілька сіл). Цікаво, що до повноважень старости належить і виявлення порушників у сфері благоустрою. А ось надання адмінпослуг - не цілком властива функція для старост.

Експерт із децентралізації Оксана Урбан розповіла присутнім про міжмуніципальне співробітництво для встановлення корисних та продуктивних зв’язків із сусідами.

Наприкінці зустрічі очільник Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування зазначив, що староста має згуртувати громади всередині громади.

Перші вибори старост відбулися в Україні у 2016 року у Білозірській ОТГ в Черкаській області. Станом на жовтень 2016 року вибори ввідбулися у 90 об’єднаних територіальних громад, де обрали 457 старост. Нині це число постійно змінюється, адже кількість об’єднаних територіальних громад зростає. Якщо говорити про гендерну специфіку обраних старост, то чоловіків і жінок серед цих представників громад - майже порівну.

Теги:

U-LEAD

Область:

Волинська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...