Зростає кількість місцевих громад, які цікавляться реформою децентралізації

Такий висновок можна зробити за підсумками семінару «Шляхи створення об’єднаних територіальних громад: процедури об’єднання та приєднання. Результати успішних ОТГ». Інформаційно-навчальний захід пройшов 14 вересня у приміщенні Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Участь у заході взяло 35 представників місцевих громад Рівненської області. Це були голови, депутати, працівники рад сільських, селищних та міських рад. Окрім них були й представники окремих РДА та громадських організацій. Всіх їх цікавили два ключові питання: які переваги має статус спроможної об'єднаної громади та як правильно пройти процедуру створення ОТГ. Ці та інші теми пояснювали присутнім працівники та експерти Центру розвитку місцевого самоврядування.

Так, експерт Центру Михайло Шелеп коротко розповів про мету створення та діяльність Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування. Також він розповів про сучасний стан реформи місцевого самоврядування на Рівненщині, зосередивши увагу й на новій версії Перспективного плану формування територій громад області.

Юрисконсульт Микола Волчецький розповів про правове підґрунтя для добровільного об’єднання територіальних громад, а також детально пояснив алгоритм та строки цього добровільного об’єднання. Експерт Василь Поліщук пояснив присутнім суть фінансової децентралізації та повідомив, які фінансові переваги дає об’єднання громад. Натомість Тарас Микитин, теж експерт Центру, розповів учасникам заходу про нові джерела фінансування для ОТГ, а саме: кошти ДФРР, державні субвенції, міжнародну технічну допомогу.

У присутніх учасників було багато запитань. Стосувалися вони як реформи децентралізації в цілому, так і конкретних ситуацій, пов'язаних із форматами можливих ОТГ. Були також гострі дискусії серед учасників, тому що не всі налаштовані позитивно стосовно змін. Однак під час семінару експерти Центру спробували розвіяти популярні міфи, якими лякають людей на місцях противники реформи, а також намагались максимально пояснити всі тонкощі цієї непростої теми. Більшість учасників заходу з оптимізмом дивляться у майбутнє і висловили готовність активно взятись за створення своїх ОТГ. 

18.09.2017 - 12:18 | Переглядів: 8154

Приєднані зображення:

Теги:

U-LEAD

Область:

Рівненська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...