Староста – господар і представник інтересів сільської громади

12 вересня у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», відбувся семінар «Староста – лідер, якому громадяни виразили підтримку» за участі старостів та в.о. старостів з усіх об’єднаних громад Вінниччини. Крім того, бажання взяти участь у семінарі виявили також інші посадові особи рад,  на яких покладено здійснення нотаріальних дій та реєстрація актів цивільного стану в ОТГ.

«Староста як посадова особа органу місцевого самоврядування має розуміти всі процеси, які відбуваються у громаді, всі проблеми свого старостинського округу та шукати шляхи їх вирішення. З цією метою староста наділений цілим комплексом повноважень, розуміння та дотримання яких - завдання кожного небайдужого до долі своєї громади старости» - це головні тези доповіді юрисконсульта Вінницького ЦРМС Людмили Гурби, яка окреслила питання правового статусу старости, його компетенцій, порядку обрання, дострокового припинення повноважень і оплати праці старости ОТГ.

Для висвітлення законодавчих вимог щодо виконання делегованих повноважень старостами при здійсненні нотаріальних дій та реєстрації актів цивільного стану на зустріч було запрошено представників Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області - Ольгу Петренко, головного спеціаліста відділу з питань нотаріату, та Альону Єфіменко, начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Які нотаріальні дії можуть вчиняти старости як посадові особи ради відповідно до Закону України «Про нотаріат», якими є законодавчі вимоги щодо освіти, досвіду роботи, стажування уповноважених на це посадових осіб, який порядок відкриття і оформлення спадкової справи, ведення реєстрів заповітів, вчинення посвідчувальних написів, видача свідоцтв, справляння плати за вчинення нотаріальних дій – ось далеко не повний перелік питань, висвітлених лектором та поставлених учасниками семінару.

«Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати її народження в органах державної реєстрації актів цивільного стану. І Ваше завдання як посадовців рад – відстежувати та дотримуватись цієї вимоги», - закликала Альона Єфіменко. Також обговорювались питання реєстрації визнання батьківства, шлюбу, смерті, зміни прізвища та інші.

На завершення заходу учасникам семінару староста с. Дружелюбівка Калинівської ОТГ Інга Притуляк презентувала свої напрацювання «Нові виклики та можливості у сфері діяльності старости об’єднаної громади», в яких йдеться про те, як спільними зусиллями та шляхом об’єднання  коштів ОТГ, інвесторів та мешканців старостинського округу вдається здійснювати капітальне будівництво доріг та водогону в громаді.

Після семінару його учасники висловили бажання зустрічатись щонайменше один раз на три  місяці і навіть напрацювали теми для наступних зустрічей. 

13.09.2017 - 17:00 | Переглядів: 12336

Приєднані зображення:

Теги:

U-LEAD

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...