Добровільність передбачає також відповідальність. Громади Тиврівщини на Вінничині готуються до об'єднання

31 серпня у Тиврові відбулась нарада-семінар, присвячені реформі децентралізації і проекту перспективного плану об'єднання територіальних громад, який сьогодні є на стадії активного обговорення.

До районного центру на запрошення голови Тиврівської Районної Ради Ярослава Красовського прибули експерти і директор Вінницького ВП ЦРМС Олег Левченко, голови сільських рад Тиврівського району та інші представники органів місцевого самоврядування.

- У жовтні 2017 року у двох майбутніх об'єднаних громадах нашого району пройдуть вибори — у Гнівані та Яришівці. У Верховній Раді на розгляді сьогодні є ряд важливих для децентралізації нормативних актів — зазначив Красовський на початку зустрічі.

Олег Левченко зупинився на сценаріях, які можуть з'являтись в процесі об'єднання та підкреслив, що прийняття основних рішень відбувається на рівні окремих сільських громад.

“Ключові завдання нашого Центру полягають на допомозі ОМС ОТГ у ефективному здійсненні  своїх функцій, створенні і моделюванні перспективного плану, наданню рекомендацій по просторовому плануванні території і втіленню в життя секторальних реформ.З понад 200 законопроектів, необхідних для ефективного процесу децентралізації, сьогодні ухвалено лише біля 40. Економічний потенціал різних громад різний, тому й сценарії їх розвитку можуть бути різними. У порівнянні з наприклад Хмельниччиною, говорити про великі успіхи в процесі об'єднання громад у Вінницькій області поки зарано. Але реформа все одно відбувається і відбудеться і ховатись від неї не варто” — говорив директор Віницького ВП ЦРМС.

Більшість питань, які задавали мешканці Тиврівщини, стосувались виборів в ОТГ, проекту перспективного плану і економічної спроможності ОМС майбутніх ОТГ виконувати покладені на них повноваження.

“Добровільність — це також і відповідальність. На прикладі Ладижина бачимо потребу у збалансованому вирівнюванні економічної спроможності територій. На сьогодні маємо громади, у т.ч. на Вінничині, яким бракує ресурсів для реалізації своїх функцій”, - додав Левченко.

Про економічні аспекти нової регіональної політики України говорив Юрій Войціцький. Радник з регіонального розвитку Вінницького ВП ЦРМС підкреслив, що використання прихованого економічного потенціалу і можливостей для розвитку туризму, залучення інвестицій і використання занепалих промислових зон з підведеними комунікаціями, може значно покращити фінансовий стан ОТГ і створювати нові робочі місця.

Голова Тиврівської Районної Ради Красовський був задоволений результатами зустрічі: “Вперше за два роки ми мали можливість послухати не агітацію за приєднання а про складні і позитивні моменти реформи децентралізації. Важливим акцентом є те, що об'єднання — це добровільний процес. Актуальна модель адміністративно-територіального устрою не відповідає сучасним реаліям. Колись усі принципові рішення приймались передусім в райкомах партії. Сьогодні не зрозуміло, так насправді, хто за що відповідає. Перспективний план, підготовлений Центром Розвитку, є можливістю для активної дискусії та внесення конструктивних пропозицій для майбутніх конфігурацій ОТГ. Тиврів був адмінцентром з 1924 року, з другої половини XIX ст. - центром волості. Це логічно, якщо він стане центром об'єднаної громади”.

Подібні зустрічі представників Вінницької ОДА та ВП ЦРМС відбуваються в багатьох районах Вінничини.

Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку, Вінницький ВП ЦРМС

31.08.2017 - 17:52 | Переглядів: 11613

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...