Чи зможуть новостворені ОТГ провести місцеві вибори у грудні?

Процес добровільного об’єднання територіальних громад не збавляє темпів. 23 громади, що об’єднали в собі  91 місцеву раду з чисельністю населення близько 320 тисяч, очікують від Центральної виборчої комісії призначення на їх території перших місцевих виборів. Про це повідомили в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, посилаючись на дані обласних державних адміністрацій станом на 29 серпня.

Ще близько 60 громад – на різних стадіях завершення процедур добровільного об’єднання. А це означає, що і по цих громадах найближчим часом до ЦВК надійдуть звернення щодо призначення виборів.

Відповідно до законодавства, перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня перших місцевих виборів.

Постановою ЦВК від 16 серпня 2017 року № 160 визначено, що «за наявності на кінець бюджетного року залишку бюджетних асигнувань для організації підготовки та проведення місцевих виборів як виняток перші місцеві вибори можуть бути призначені на будь-яку неділю грудня, крім останньої».

«Громади, які об’єднуються, проходять довгий  шлях громадських обговорень, дискусій, боротьби із сумнівами і страхами перед змінами. Це важкий труд. І якщо громади вже прийняли рішення об’єднатися, то, здебільшого, таке рішення є усвідомленим, добре продуманим. Їм треба допомагати, сприяти у їх становленні. Для початку ці громади мають провести перші місцеві вибори. З огляду на те, що вибори у цих новостворених громадах можуть бути призначені на будь-яку неділю грудня, окрім останньої, то, зрозуміло, чим швидше такі вибори будуть призначені, тим більше часу буде в громад для підготовки до переходу з нового року на прямі міжбюджетні відносини і повноцінної роботи у новій якості», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Він висловив сподівання, що Центральна виборча комісія надасть можливість кільком десяткам об’єднаних громад провести перші місцеві вибори якнайшвидше у грудні місяці.

Нагадаємо, нещодавно Центральна виборча комісія своєю Постановою призначила на неділю, 29 жовтня 2017 року, вибори у 202 об’єднаних територіальних громадах. Враховуючи цю кількість, в Україні на сьогодні створено 615 об’єднаних громад.

29.08.2017 - 15:58 | Переглядів: 17003
Чи зможуть новостворені ОТГ провести місцеві вибори у грудні?

Теги:

ЦВК вибори В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...