Петриківка — село вільне духом

20 липня в рамках навчального візиту по обміну досвідом в соціально-гуманітарній сфері з колегами на Дніпропетровщині гуманітарії та голови об'єднаних громади Вінницької області відвідали мальовничий куточок Слобожанщини — Петриківку.

Відоме на увесь світ завдяки петриківському розпису селище зацікавило подолян і організаторів поїздки (Вінницький та Дніпровський ВП ЦРМС) з двох причин — недавно на базі місцевого освітнього закладу була створена опорна школа, а другою причиною була потреба ознайомлення з досвідом використання культурного потенціалу (народні промисли, бренд “Петриківський розпис”) Петриківської громади для розвитку власних територій і привернення уваги туристів.

На порозі Петриківської селищанської ради гостей радо вітала голова громади Ольга Гавриленко з активом селища і місцевим хоровим колективом. Після знайомства гості і господарі перейшли в сесійну залу, де почули, як планує розвиватись після завершення усіх юридичних процедур і проведених виборів майбутня Петриківська об'єднана громада. Досвід  представників подільських ОТГ був також дуже корисним також для господарів. Вінничани розвіяли багато страхів петриківчан і у питаннях формування бюджету, фінансування освіти і ЖКГ.

- Мешканці нашого села характеризуються прямолінійністю. Так було 200 років тому, так є й сьогодні. В складі нашої громади є чотири населені пункти, у яких мешкає біля 7 тисяч населення. Чекаємо призначення виборів. […] Ми дуже любимо нашу Петриківку. Завжди хочемо вкласти усю цю нашу любов, наші зусилля у її розвиток. Статус, який надала Петриківському розпису UNESCO – це не лише престиж, але й зобов'язання щодо підтримування цієї культурної спадщини. Техніки малювання навчаємо з 3-6 років, видали навіть спеціальний підручник — говорила Ольга Григорівна.

Прогулюючись центром Петриківки від одного освітнього закладу до іншого, вінничани постійно натрапляли на чудові розписи — найдовшої розмальованої у Петриківському стилі огорожі, будиночків, дверей, а навіть — мобільних телефонів.

Цікава розмова, яка часом переростала у бурхливу дискусію відбулась у приміщенні Петриківської Районної Ради за участі голови Районної Ради Наталії Коваленко, представників районного відділу освіти та директорів опорних шкіл району. Відчувалась традиційне для такого роду спілкувань представників районної влади з представниками ОТГ деяка розбіжність у поглядах на фінансування  соціальної сфери, але у випадку Петриківки видно, що районна влада за фінансової підтримки ОДА вкладає кошти в освітні заклади на терені громади з розумінням, що невдовзі вони будуть передані у комунальну власність громади.

Подоляни відвідали школи і садочки Петриківки. Всюди вони були вражені великою кількістю рослинних орнаментів, деколи увінчаних птахами, що є основою петриківського розпису.

Несподіванкою була можливість спробувати свої власні сили під наглядом досвідчених майстрів створити власний шедевр у стилі Петриківського розпису. Усі малюнки, намальовані вінничанами у Петриківці стануть прикрасою їхніх домівок і робочих кабінетів у себе на Поділлі.

Вражені гостинністю і теплим прийомом петриківчан гості з об'єднаних громад Вінниччини завершили перший робочий день поїздки мальовничою подорожжю катером по нічному Дніпру у супроводі офісного менеджера Дніпровського ВП ЦРМС Антона і експерта з децентралізації Ольги.

Другий день навчального візиту подолян на Слобожанщину розпочався у музеї Героїв АТО у Дніпрі. Багато хто, особливо жінки, не могли стримати сльози, дивлячись на прошиті кулями каски і одяг бійців, спалені авто і фото молодих захисників східних кордонів Європи перед загарбником зі Сходу. Картину доповнив створений за надсучасною технологією фільм, який показав у хронологічному порядку як реалізовано план окупації сходу і півдня України і ціною яких зусиль і втрат вдалось зупинити ворога.

Далі на вінничан чекала Новоолександрівська об'єднана громада на чолі з головою Олександром Візиром. Тут до гостей приєдналась директор Дніпровського ВП ЦРМС Олена Тертишна, яка поділилась враженнями від поїздки на форум з децентралізації, який відбувся під Тернополем. У Новоолександрівці подоляни побачили реконструйований дошкільний навчальний заклад, школу, у якій саме триває ґрунтовний ремонт, і з вуст голови почули, яку вигоду відчули мешканці села, що приєдналось до уже існуючої громади — водогін, вуличне освітлення і відремонтовані дороги.

Особливістю візиту до Новоолександрівської ОТГ була поїздка до фортеці Кодак, побудованої в часах польсько-литовської доби, яка була своєрідним форпостом європейської цивілізації, відбиваючи напади ординців.

Піснями під супровід акордеону проводжали подолян гостинні і успішні господарі. Підсумком поїздки стала попередня домовленість про приїзд делегації у складі представників ОТГ Дніпропетровщини на Поділля, а навіть — про міжмуніципальну співпрацю.

Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку, Вінницький ВП ЦРМС

24.07.2017 - 12:39 | Переглядів: 13791

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...