Петриківка — село вільне духом

20 липня в рамках навчального візиту по обміну досвідом в соціально-гуманітарній сфері з колегами на Дніпропетровщині гуманітарії та голови об'єднаних громади Вінницької області відвідали мальовничий куточок Слобожанщини — Петриківку.

Відоме на увесь світ завдяки петриківському розпису селище зацікавило подолян і організаторів поїздки (Вінницький та Дніпровський ВП ЦРМС) з двох причин — недавно на базі місцевого освітнього закладу була створена опорна школа, а другою причиною була потреба ознайомлення з досвідом використання культурного потенціалу (народні промисли, бренд “Петриківський розпис”) Петриківської громади для розвитку власних територій і привернення уваги туристів.

На порозі Петриківської селищанської ради гостей радо вітала голова громади Ольга Гавриленко з активом селища і місцевим хоровим колективом. Після знайомства гості і господарі перейшли в сесійну залу, де почули, як планує розвиватись після завершення усіх юридичних процедур і проведених виборів майбутня Петриківська об'єднана громада. Досвід  представників подільських ОТГ був також дуже корисним також для господарів. Вінничани розвіяли багато страхів петриківчан і у питаннях формування бюджету, фінансування освіти і ЖКГ.

- Мешканці нашого села характеризуються прямолінійністю. Так було 200 років тому, так є й сьогодні. В складі нашої громади є чотири населені пункти, у яких мешкає біля 7 тисяч населення. Чекаємо призначення виборів. […] Ми дуже любимо нашу Петриківку. Завжди хочемо вкласти усю цю нашу любов, наші зусилля у її розвиток. Статус, який надала Петриківському розпису UNESCO – це не лише престиж, але й зобов'язання щодо підтримування цієї культурної спадщини. Техніки малювання навчаємо з 3-6 років, видали навіть спеціальний підручник — говорила Ольга Григорівна.

Прогулюючись центром Петриківки від одного освітнього закладу до іншого, вінничани постійно натрапляли на чудові розписи — найдовшої розмальованої у Петриківському стилі огорожі, будиночків, дверей, а навіть — мобільних телефонів.

Цікава розмова, яка часом переростала у бурхливу дискусію відбулась у приміщенні Петриківської Районної Ради за участі голови Районної Ради Наталії Коваленко, представників районного відділу освіти та директорів опорних шкіл району. Відчувалась традиційне для такого роду спілкувань представників районної влади з представниками ОТГ деяка розбіжність у поглядах на фінансування  соціальної сфери, але у випадку Петриківки видно, що районна влада за фінансової підтримки ОДА вкладає кошти в освітні заклади на терені громади з розумінням, що невдовзі вони будуть передані у комунальну власність громади.

Подоляни відвідали школи і садочки Петриківки. Всюди вони були вражені великою кількістю рослинних орнаментів, деколи увінчаних птахами, що є основою петриківського розпису.

Несподіванкою була можливість спробувати свої власні сили під наглядом досвідчених майстрів створити власний шедевр у стилі Петриківського розпису. Усі малюнки, намальовані вінничанами у Петриківці стануть прикрасою їхніх домівок і робочих кабінетів у себе на Поділлі.

Вражені гостинністю і теплим прийомом петриківчан гості з об'єднаних громад Вінниччини завершили перший робочий день поїздки мальовничою подорожжю катером по нічному Дніпру у супроводі офісного менеджера Дніпровського ВП ЦРМС Антона і експерта з децентралізації Ольги.

Другий день навчального візиту подолян на Слобожанщину розпочався у музеї Героїв АТО у Дніпрі. Багато хто, особливо жінки, не могли стримати сльози, дивлячись на прошиті кулями каски і одяг бійців, спалені авто і фото молодих захисників східних кордонів Європи перед загарбником зі Сходу. Картину доповнив створений за надсучасною технологією фільм, який показав у хронологічному порядку як реалізовано план окупації сходу і півдня України і ціною яких зусиль і втрат вдалось зупинити ворога.

Далі на вінничан чекала Новоолександрівська об'єднана громада на чолі з головою Олександром Візиром. Тут до гостей приєдналась директор Дніпровського ВП ЦРМС Олена Тертишна, яка поділилась враженнями від поїздки на форум з децентралізації, який відбувся під Тернополем. У Новоолександрівці подоляни побачили реконструйований дошкільний навчальний заклад, школу, у якій саме триває ґрунтовний ремонт, і з вуст голови почули, яку вигоду відчули мешканці села, що приєдналось до уже існуючої громади — водогін, вуличне освітлення і відремонтовані дороги.

Особливістю візиту до Новоолександрівської ОТГ була поїздка до фортеці Кодак, побудованої в часах польсько-литовської доби, яка була своєрідним форпостом європейської цивілізації, відбиваючи напади ординців.

Піснями під супровід акордеону проводжали подолян гостинні і успішні господарі. Підсумком поїздки стала попередня домовленість про приїзд делегації у складі представників ОТГ Дніпропетровщини на Поділля, а навіть — про міжмуніципальну співпрацю.

Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку, Вінницький ВП ЦРМС

24.07.2017 - 12:39 | Переглядів: 13879

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...