На Рівненщині є всі передумови, щоби до кінця року сформувалося понад половина із запланованих об’єднаних громад

На Рівненщині є всі передумови, щоби до кінця року сформувалося понад половина із запланованих об’єднаних громад.

Про це заявили учасники прес-конференції «Стан об'єднання територіальних громад Рівненської області: підсумки півріччя 2017 року», що відбулася 13 липня у Центрі розвитку місцевого самоврядування.

Костянтин Мокляк, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА розповів журналістам, що на сьогодні в області вже сформовано 23 об’єднані територіальні громади, у дев’ятнадцяти з яких проведено перші місцеві вибори.

Очікують призначення ЦВК перших місцевих виборів 4 ОТГ - Демидівська, Тараканівська та новоутворені – Немовицька і Ярославицька громади. На завершальному етапі об’єднання перебувають Семидубська Дубенського та Зорянська Рівненського районів. Триває активна робота щодо формування Корецької, Великомежиріцької, Клеванської, Дядьковицької, Олександрійської, Оженинської, Степанської, Великомидської, Мізоцької об’єднаних територіальних громад. Отож, цілком можливо, що вже цього року в області буде сформовано більша половина із визначених у Перспективному плану формування територій громад ОТГ (заплановано 64). До початку реформи в регіоні було 365 місцевих рад.

Також, представник облдержадміністрації розповів яким чином уряд та обласна влада фінансово підтримують об’єднані громади. Мова йшла, зокрема, про субвенцію на розвиток інфраструктури та проекти Державного фонду регіонального розвитку.

В свою чергу Руслан Сивий, директор Рівненського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» звернув увагу на перепонах для розвитку ОТГ. Так, діюче законодавство суттєво відстає від реалій життя об’єднаних громад. Саме тому надважливо, щоб до літніх канікул парламент ухвалив ряд децентралізаційних законопроектів. Це дасть поштовх як до утворення нових громад, зокрема довкола міст обласного значення, так і посилить спроможність існуючих ОТГ.

Крім того, у своєму виступі пан Руслан зупинився на планах діяльності Центру, зокрема, щодо проведення у липні публічного заходу на тему медичної реформи за участю, як представників МОЗ так і експертів з питань децентралізації.

Успішним досвідом функціонування об’єднаної громади та викликами із якими доводиться стикатися лідерам громад рівненським журналістам розповівголова Бугринської сільської об’єднаної територіальної громади Сергій Пилипчук. За його словами, мешканці об’єднаних громад повірили у можливість змін на краще тому лідери ОТГ не мають права їх розчаровувати. Він розповів про реалізовані за кошти субвенції та ДФРР проекти, успішну діяльність місцевого комунального підприємства, плани з формування добровільної пожежної команди та нове бачення ролі закладів культури на селі.

Також місцеві журналісти цікавилися й іншими питаннями: майбутнім лікарні у Деражненській ОТГ, тривалістю добровільного етапу об’єднання громад, можливими змінами у законодавстві щодо розширення переліку доходів бюджетів ОТГ.

14.07.2017 - 16:27 | Переглядів: 8154

Приєднані зображення:

Область:

Рівненська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...