Варто бути першими – засвідчує досвід створення ОТГ на Хмельниччині

На даний час на Хмельниччині створено 26 ОТГ, які об’єднали 249 рад базового рівня, що складає 41,2 % від їх загальності кількості. За цим показником область займає перше місце в Україні. І може слугувати таким собі навчальним полігоном, оскільки має практичний досвід створення ОТГ усіх можливих форм і типів. Причому, 22 ОТГ народилося у 2015 році. Хоча сприятливих передумов для успішного проведення об’єднавчої роботи не було.

– Навіть над тим фактом, що Розпорядження Кабміну № 333-р «Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації лади в Україні» датоване 1 квітня (2014 року, – ред.), з насолодою кепкували противники реформ і стримували її прибічників. Мовляв, заспокойтеся, бо що може народитися у День сміху, як не жарт? – пригадує голова Хмельницької облради Михайло Загородній перші місяці роботи у напрямку об’єднання громад. – Не сприяло справі і те, що децентралізація в державі мала кілька разів невдалий старт. Тим не менше, 28 травня 2015 року депутати Хмельницької обласної ради прийняли Перспективний план створення ОТГ. Як тодішній голова обласної державної адміністрації і депутат облради, сьогодні можу сказати, що задля цього довелося дещо задіяти й адмінресурс, натиснути  – у плані навчання депутатів, голів сільрад та потенційних старостів щодо суті реформ. До цього мене спонукало відчуття незворотності децентралізації як основи створення повноцінного життєвого середовища для громад, – зазначає  Михайло Загородній.

Зараз тільки у двох із 20 районів Хмельниччини ще не створено ОТГ. У кількох – об’єднань менше, ніж вартувало би. Серед причин – недосконала законодавча база, яку парламент адаптує до реальних умов набагато повільніше, ніж вимагає час. Щоправда, останнім часом законодавці  значно виправили ситуацію. Та існують неформальні перепони.

 «Маємо проблеми зі створенням ОТГ, зокрема, там, де двоє хлопців – голова районної ради та голова РДА, не сприяють цьому, бо бояться, що втратять владу, коли люди не оберуть їх головами ОТГ. Не кращу роль відіграють і деякі голови самодостатніх сільрад, бажаючи спокійно дочекатися на своїх місцях пенсії, тоді як треба бути патріотами своїх громад, думати про їх розвиток. На жаль, іноді відчуваються і неконструктивні впливи деяких політичних партій. Їх спікери, які навчилися добре говорити, може й не вміють повести людей за собою, та завести ситуацію у глухий кут – у них часто виходить», – щиро зауважив Михайло Загородній, відповідаючи на питання журналістів про те, чому період дуже активного створення ОТГ на Хмельниччині змінився певним затишшям.

Зауважимо, що є в області і громади, яким Київ з різних причин не дозволив «вскочити у перший вагон» об’єднання, а тепер вони самі свідомо не квапляться у другий, бо бачать, що державна фінансова підтримка вже не настільки щедра, якою була на початках. Та за великим рахунком процес децентралізації в області продовжується і…

Практика розвіює міфи

Міф-1: фінансові ресурси осядуть у центральних садибах ОТГ, а віддалені села пропадуть.

Наразі – це неправда. Скажімо, Дунаєвецька та Волочиська міські ОТГ минулого року спрямували на свої села понад 80% загальної суми державної субвенції, яку отримали на підтримку та розвиток інфраструктури своїх територій (…) Повну версію читати ТУТ.

Область:

Хмельницька область

Джерело:

«Галицьке слово»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...