Перше сільське об’єднання: успіх Вільховецької об’єднаної громади

Шлях реформ в Україні проходить не лише через кабінети вищих чиновників у столиці, але й через бажання звичайних людей змінювати своє життя та свого населеного пункту на краще. Українські і, зокрема, закарпатські селяни – не виняток. Яскравим прикладом втілення змін та розвитку є Вільховецька об’єднана громада Закарпатської області. Вона розташована поруч із Тячівською міською об’єднаною громадою, разом з якою вони стали першопрохідцями у процесі децентралізації на території краю.

Першим із поштовхів до втілення однієї з найуспішніших реформ в Україні для жителів цієї громади стала співпраця з гміною Конопніца, що неподалік польського міста Люблін. Саме з Фундацією менеджерських ініціатив м. Люблін представники Вільховецької громади і розробили стратегічний план розвитку цієї сільської об’єднаної територіальної громади (ОТГ, - ред.) до 2025 року. До слова, представники цієї гміни вже найближчим часом відвідають цю громаду.

І ось, 22 серпня 2015 року, понад 13 тисяч жителів шести сіл Тячівського району: Вільхівців, Добрянського, Вільхівців-Лазів, Сасова, Вільхівчика та Ракова об’єднались в єдину Вільховецьку об’єднану громаду – першу сільську ОТГ на Закарпатті. Головою цього об’єднання було обрано Михайла Цірика.

Він зауважив, що об’єднання принесло суттєві плюси для розвитку цих населених пунктів: “Якщо до об’єднання загальний бюджет трьох сільських рад, які входять до Вільховецької ОТГ складав близько 2,2 млн гривень, то у 2016-му році власні надходження становили близько 7 млн гривень. Нині ж на перше півріччя 2017 року власні надходження вже складають близько 5,3 млн гривень. Якщо все буде йти за планом, то цьогоріч загальна сума власних надходжень перевищить цифру в 10 млн гривень. Ці цифри доводять спроможність нашої громади. Судіть самі: раніше кошторис складався з 39% власних надходжень та 61% базової дотації. Тепер за планом доля власних надходжень у загальногромадному кошторисі зросте до 60%”.

Михайло Цірик зазначив, що переваги децентралізації на собі відчув чи не кожен житель громади, оскільки минулоріч було виділено 2 млн гривень, а цього року близько 2,6 млн гривень на капітальний ремонт місцевих доріг. “Саме капремонт доріг я вважаю поки найкрупнішим проектом, який ми втілили. Адже ми отримали дотацію у розмірі 8 млн гривень. І до цих коштів ми додали власних 2 млн гривень, які й пішли на оновлення дорожнього покриття. Ви ж самі бачили оновлені дороги у Добрянському, Вільхівцях, Вільхівчику. Так у Вільхівцях оновлені вулиці Фізкультурна та Шевченка. У Вільхівцях-Лазах відремонтовані три автошляхи. Крім того, не забуваємо і про розвиток  соціальних об’єктів інфраструктури, таких, як заклади освіти та охорони здоров’я.

Нове дихання сільської школи

Одним із яскравих прикладів децентралізації є оновлення загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Добрянське. Будову цієї школи прикрашає виноградник, який був посаджений нинішнім директором школи Іваном Решетарем (…) Повну версію читати ТУТ.

Область:

Закарпатська область

Громади:

Вільховецька сільська об’єднана територіальна громада Вільховецька територіальна громада

Джерело:

«Pmg»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...