Перспективний план створення ОТГ. Чи варто переформатовувати?!

Добровільність, спроможність, доступність - чи можуть всі села Сокирянщини об`єднатися за такими принципами. Омана від районного керівництва розвіюється. Прозріває і обласне керівництво.

23 травня 2017 року відбулася  виїзна нарада представників міжфракційної робочої групи Чернівецької обласної ради з вивчення питання внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Чернівецької області. В сесійній залі були присутні представники органів місцевого самоврядування, голови об`єднаних територіальних громад, громадські активісти. Предметом зустрічі було разом з представниками Офісу реформ, Центром розвитку місцевого самоврядування в Чернівецькій області, управлінням регіонального розвитку містобудування та архітектури Чернівецької ОДА публічно почути думку всіх щодо запропонованих варіантів Перспективного плану створення об`єднаних громад на території Сокирянського району.

На нараду керівництво районної влади запросило лише своїх прихильників, тих, котрі ратують за «Один район-одна громада», навмисно не запросивши голів уже створених на теренах Сокирянщини ОТГ. Та шила у мішку, як то кажуть, не сховаєш, і всім, кому не байдужа запроваджена на найвищому державному рівні реформа, а з нею і доля наших сіл, міст, людей, таки прийшли на цю зустріч. Завдяки цьому представники обласної влади почули іншу, альтернативну думку стосовно процесу об`єднання. Така незапланована активність реально небайдужих людей зламала сценарій, що розігрувався за кивком голови та рук В. Козака (виконуючи його розпорядження чи вказівки) тих його прибічників, які знову і знов волають, що ОТГ хочуть «розірвати, розчленувати район», про « загрози спішних перемін територіального поділу сільським головам і активу», «знищення, роздроблення району», «руйнацію країни», «шматування району так, як хотів пошматувати всю країну Путін…. («Дністрові зорі» №19,17). Всім, хто ще сумніваються, хочеться наголосити, що наслідки такого «ефективного» правління ми спостерігаємо вже впродовж 26 років нашої незалежності.

Найбільш палкими прибічниками проголошеного районною владою лозунгу "Один район - одна громада" є члени так званої районної робочої групи з підготовки і проведення реформи децентралізації влади (створення ОТГ). Незрозуміло лише, хто цих людей наділив повноваженнями?!, адже законодавством такого органу не передбачено. Очевидно, до складу цієї групи ввійшли лише ті, хто безальтернативно дотримуються думки, проголошеної районним керівництвом. Бо, коли широкомасштабними кроками децентралізація вже крокує по Україні, все більше і більше ми бачимо переваги створення та функціонування ОТГ, то ця група лише тепер "розпочала підготовку". А де раніше публікувались роз`яснення районною владою, адміністрацією переваг чи недоліків реформи?! Звичайно, як кажуть в народі, палець об палець нічого не було зроблено. На щастя (чи до сорому?) голові РДА вистачило сміливості визнати свою провину в тому, що в реформуванні Сокирянський район запізнився  на... 2 роки. Але голова РДА знайшов і виправдання - не врахували думку районної робочої групи (знову ж таки – ким? яким законом? і на що уповноважена ця група?!)

Чітко відслідковуються, так звані, підкилимні ігри. Тому, в Сокирянському районі дискусія щодо процесу створення ОТГ триває досі, про це знають навіть і ті, хто не проживають в районі. У голови РДА, як завжди, думка інша: не врахували думку районної робочої групи (а хто входить до її складу? чи є представники інших думок в цій групі?....) (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Чернівецька область

Громади:

Сокирянська міська об’єднана територіальна громада Сокирянська територіальна громада

Джерело:

«sokyryanska.gromada»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...