Микола Березін: «Громадам треба допомогти стати на ноги»

Одним з головних питань порядку денного постійної депутатської комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики, міжнародного та міжрегіонального співробітництва, стало виконання рішення обласної ради від 5.06.2015 року «Про проект перспективного плану формування спроможних територіальних громад Сумської області».

Відповідно до нього облдержадміністрації та Офісу реформ було дане доручення підготувати і подати депутатам обласної ради паспорти об’єднаних територіальних громад за показниками, розробленими постійною комісією обласної ради з питань бюджету. Також було рекомендовано надати коефіцієнти спроможності всіх ОТГ. Справа в тому, що попередньо постійною комісією був розроблений зразок паспорта ОТГ, який було надіслано ОДА та Офісу реформ для підготовки документу кожною з об’єднаних територіальних громад і подання їх депутатам обласної ради.

Ніна Мельник, координатор Офісу реформ у Сумському регіональному відділенні Асоціації міст України поінформувала, що на сьогодні в області проектом перспективного плану передбачено створення на території області 54 ОТГ, вже функціонують 18 громад. Із них одна була створена в 2015 році, 13- в 2016 році, 4 – у 2017 році. Наразі 5 громад направили звернення до ЦВК про проведення виборів. Нині особливо гостро стоїть питання створення ОТГ містами обласного значення.

В процесі обговорення вияснилося, що ОТГ, які займають вже четверту частину області, нікому не підзвітні, тому не відомо, як вони працюють. У цьому сенсі голова комісії Микола Березін зазначив, що об’єднані територіальні громади – частина області, тому вони повинні спільно працювати з органами державної влади для вирішення проблем. Водночас і ті, в свою чергу, мають допомагати новоствореним громадам.

Також  Микола Якович висунув пропозиції щодо необхідності надання практичної допомоги в організації закладів освіти, охорони здоров’я, культури, молоді та спорту з урахуванням наявних проблем у кожній ОТГ. Він акцентував увагу на паспортах, де має бути вся інформація про громади - їх чисельність, сплату ПДФО, демографічну ситуацію, площу земельних угідь, наявність корисних копалин, структури економічної діяльності тощо. «Ми маємо спільні інтереси – добробут жителів області, тож має бути і спільна відповідальність. Громадам треба допомогти стати на ноги», - наголосив Микола Березін.

Його підтримав і перший заступник голови ОДА Олександр Марченко. Він додав, що в області немає жодної неспроможної ОТГ і наголосив на тому, що не повинно бути в будь-якому питанні бездіяльності голів ОТГ. «За умовами об’єднання, тобто теоретично, всі громади є фінансово спроможними, однак не всі почуваються так у реальності. Серед причин - недостатність управлінського досвіду керівників громад, кадрові проблеми. Ми провели аналіз бюджетів, хто «помирає» – це безвідповідальність», – зазначив перший заступник голови ОДА.

Т.в.о. Департаменту освіти і науки Олена Попова розповіла депутатам про функціонування в ОТГ закладів освіти. Зокрема посадовиця зазначила, що департаментом надається практична та методологічна допомога новим громадам. Звичайно, виникають проблеми із підготовкою кадрів, але вона поступово вирішується. Також розказала, що часто в освітні заклади призначаються керівники, не реагуючи на пропозиції Департаменту освіти.

За підсумками засідання депутати планують розробити і ухвалити на сесії обласної ради рекомендації, які б передбачали зв’язок всіх структур в області для злагодженої роботи.

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Сумської ОР

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...