«Децентралізація стане для нас серйозним іспитом» – Полянська громада сповнена рішучості розвиватися власними силами

(…) "У нас з'явилася унікальна можливість проявити себе господарями"

Полянська ОТГ складається із трьох колишніх сільрад, в які входить 9 населених пунктів. Окрім, власне, Полянської, до громади увійшли також Плосківська та Родниківська сільради. Очолює громаду Іван Дрогобецький, на місцях діють старости.  

 "Процес децентралізації України, запущений за підтримки і за вимоги Євросоюзу, є незворотнім, – переконаний голова громади. – Я з 2002 року працюю в органах місцевого самоврядування, був головою Свалявської РДА і хочу зауважити, що за роки Незалежності з державного бюджету на інфраструктуру Полянської сільської ради не виділялося жодної копійки! Завжди я чув від керівництва району приблизно одне й те ж саме: ми не можемо гроші давати на Поляну, бо село й так добре живе, а ось у нас є бідні села і ми будемо допомагати їм. Може у цьому і є справедливість, але врешті вийшло так, що ми працювали, заробляли свій бюджет самі, а хтось так званий бідний, який сидів і нічого не робив, просто отримував дотації. Ми опинялися в рівних умовах. Як нам вистачало грошей суто на зарплати бюджетній сфері та енергоносії, так і їм. Тобто розвивати громаду не було, як. І найгірше, що ми не могли нічого пояснити людям. Бо вони ж чудово розуміли, що гроші село заробляє.

Зараз у нас з'явилася унікальна можливість. По-перше, проявити себе господарями об'єднаної громади – і керівництву, і самим жителям громад. Тому що зараз фінансування йде напряму із міністерства фінансів. Велику роль відіграватиме те, як апарат і депутати громади спланували бюджет, як виконують і контролюють його. В старій системі було дуже легко виправдовувати бездіяльність відсутністю коштів: "Ну що я зроблю, коли грошей немає, район не виділяє?" Зараз ці слова із лексикону треба викидувати. Все, що ви зробите, чи не зробите – це лише ваша заслуга чи провал. І я вважаю, що це дуже правильно. Зараз крайнім є голова. Він обраний громадою і повинен відповідати за її розвиток.

Якщо є правильно вибудовані плани, реальний, нероздутий, бюджет, то все вийде якнайкраще".

В пріоритеті – інфраструктура менш розвинених сіл

Першим півріччям роботи громади Іван Дрогобецький задоволений. Каже, що  за 1 квартал вдалося  перевиконати його на 112%. Це дозволило переглянути бюджет і збільшити дохідну частину на 600 тисяч гривень. Наразі очікують на інфраструктурну субвенцію і як тільки гроші прийдуть, тут готові братися за ремонти закладів, доріг і всього іншого. Однак, і не чекаючи коштів Кабміну, Полянська громада вже виділила приблизно по півтора мільйона гривень на колишні сільради, які увійшли в ОТГ, щоб закрити найактуальніші потреби (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Закарпатська область

Громади:

Полянська сільська об’єднана територіальна громада Полянська територіальна громада

Джерело:

«ПроЗахід»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...