Валерій Коровій: «Процес децентралізації став потужним каталізатором для серйозних змін у системі місцевого самоврядування»

Голова обласної державної адміністрації у рамках робочої поїдки до Оратівської об’єднаної територіальної громади зустрівся з членами виконавчого комітету та депутатським корпусом ОТГ, аби обговорити проблемні питання розвитку громади та виклики, які стоять нині перед органами влади.

«Сьогодні ми вже перейшли в практичну площину реформи місцевого самоврядування. Цей процес надзвичайно складний і формує багато викликів, але він є каталізатором для змін. Та разом з тим, позитив можна отримати тільки тоді, коли є розуміння, підтримка і прагнення спільно працювати на благо громади», - зазначив, спілкуючись з учасниками зустрічі, керівник області Валерій Коровій.

Очільник Вінниччини підкреслив, що процес передачі реальних фінансових ресурсів та адміністративних повноважень органам місцевого самоврядування, що стартував у 2015 році, був підкріплений відповідними змінами у Бюджетному та Податковому кодексах України. Відтак ради базового рівня почали отримувати суттєвий фінансовий ресурс.

«За 2 роки бюджети у Вінницькій області зросли з 2,5 млрд. грн. до 7 млрд. грн., а обласний бюджет скоротився з 700 млн. гривень до 600 млн. грн. , - повідомив Валерій Коровій. – Водночас пішла велика диференціація між сільськими та селищними радами: ті, які прагнуть щось робити, й ті, які, маючи ресурс, залишаються бездіяльними».

Процес передачі повноважень, за словами голови ОДА, став потужним каталізатором для серйозних змін у системі місцевого самоврядування, зокрема й у питанні добровільного об’єднання територіальних громад. Як відзначив Валерій Коровій, на сьогодні в регіоні створено вже 24 ОТГ, і процес об’єднання триває й надалі. Та, зважаючи на те, що нормативно-правова база, яка регламентує відносини у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту та спорту, відстала від процесу добровільного об’єднання громад, нині виникає низка проблемних питань, які потребують свого вирішення.

«До прикладу, районні заклади культури. Досі їх утримували за рахунок 60 % ПДФО. Якщо ж в районі утворено, скажімо, 3 об’єднані громади, то ПДФО на районному рівні немає. За рахунок чого тоді утримувати клуби, бібліотеки? Зрозуміло, що певні функції потрібно передати і необхідно спільно узгоджувати ці питання, бо без субвенції з об’єднаних громад утримувати ці заклади ви не зможете. Аналогічна ситуація і в спорті», - зауважив голова облдержадміністрації.

Валерій Коровій торкнувся також питання реформування галузі охорони здоров’я, відзначивши, що за першим її етапом – процесом реімбурсації – передбачається впровадження механізму страхової медицини, перетворення центрів первинної медико-санітарної допомоги у комунальні некомерційні підприємства, а далі – створення системи госпітальних округів.

Крім того, учасники зібрання обговорили проблематику земельних правовідносин та у форматі запитань-відповідей мали змогу отримати цікаву для себе інформацію з перших уст.

Область:

Вінницька область

Джерело:

Сайт Вінницької ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...