Ще 30 громад поповнили лави об’єднаних і наполягають на якнайшвидшому проведенні перших місцевих виборів

Процес добровільного об’єднання територіальних громад  (ОТГ) триває. Крім 159 ОТГ, в яких пройдуть 25 жовтня перші місцеві вибори, станом на 21 вересня в Україні утворилися ще 30 ОТГ (об’єднали в собі більше 140 територіальних громад). 21 з новоутворених ОТГ потребує зміни меж районів і рішення з цього приводу прийматиме Верховна Рада України.

Так Радивилівська міська рада Рівненської області об’єднала довкола себе 4 сільські ради – Дружбівську, Башарівську, Немирівську, Підзамчівську. Міський голова Микола Карапетян каже, що об’єднаній громаді зовсім трішки не вистачило часу, щоб встигнути провести перші місцеві вибори. Однак радіє, що вдалося донести до людей суть і переваги об’єднання і, як результат, утворено Радивилівську міську об’єднану територіальну громаду.

«Ні я, ні мої колеги місцеві голови, з якими спілкуюся, не відчували жодного тиску ззовні, як це іноді можна почути від політиків. Однак знаю, що часто у сільських громадах місцеві голови доносять до людей неправдиву інформацію про об’єднання громад. Мовляв, електроенергія коштуватиме в селі так само, як і у місті, землю заберуть і таке інше. Це все міфи, якими лякали людей. Ми ж провели чіткі соціально-економічні розрахунки – що мають нині громади, що матимуть після об’єднання і донесли це до людей. Тому маємо результат. Тепер наше завдання – перегорнути вчорашню сторінку, максимально скористатися всіма перевагами, які мають об’єднанігромади, щоб люди відчули, що обрали правильний шлях», - прокоментував Микола Карапетян.

Повертаючись до теми перших місцевих виборів, міський голова висловив розуміння, що чинне законодавство не дозволяє їх провести 25 жовтня об’єднаним громадам, утвореним після 5 вересня. Але зізнається, що якби була на те воля законодавця, щоб не витрачати в жовтні кошти на чергові місцеві вибори в таких громадах і дозволити підготуватися та провести перші місцеві вибори в ОТГ дещо пізніше, то це б дуже допомогло для успішного старту новостворених громад.
Його підтримує Старосалтівський селищний голова (Харківська область) Парасковія Задорожна. Старосалтівській селищній об’єднаній громаді, до якої ввійшли ще 5 сільських рад – Шестаківська, Молодівська, Гонтарівська, Червоноармійська, Хотімлянська, не вистачило 2 дні, щоб отримати можливість провести перші місцеві вибори 25 жовтня.

«Так, ми знаємо і виконуємо закон. І отримали відповідь Центральної виборчої комісії, що до питання призначення перших місцевих виборів в таких громадах, як наша, Комісія повернеться після 25 жовтня. Ми б дуже хотіли, щоб нас почули і законодавці, і ЦВК. Вважаємо, що доцільніше 25 жовтня відмінити чергові вибори в об’єднаних громадах, що утворилися  після 5 вересня, а перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів дати можливість провести до нового року», - зазначила Парасковія Задорожна.

Вона пояснила, що Старосалтівська селищна об’єднана громада вже підготувала 16 проектів з розвитку і готова їх реалізовувати з початку 2016 року.

«Наші люди повірили в успішність об’єднаних громад, в децентралізацію і дуже хочемо власним прикладом довести собі, і всій Україні, що це працює. В нас люди готові брати безпосередню участь у прийнятті рішень, спрямованих на розвиток громади і контролювати їх виконання», - наголосила селищний голова.

 

25.09.2015 - 23:57 | Переглядів: 11677
Ще 30 громад поповнили лави об’єднаних і наполягають на якнайшвидшому проведенні перших місцевих виборів

Теги:

створення спроможних громад

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...