У Печеніжині ознайомилися з досвідом діяльності ОТГ

У рамках відкриття Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування заступник голови облдержадміністрації Богдан Кобилянський та директор регіонального центру Руслан Панасюк спільно з керівниками ОТГ відвідали Печеніжинську об’єднану територіальну громаду, де мали змогу ознайомитися з досвідом функціонування та організацією діяльності.

Ігор Довірак, голова Печеніжиснської ОТГ, розповів присутнім про роботу місцевого центру надання адміністративних послуг. Він  наголосив, що з початку року до центру надійшло та було опрацьовано більше 1, 5 тис. звернень. Нині ЦНАПом  надається понад 80 видів адміністративних послуг.

Керівник ОТГ підкреслив, що за час функціонування громади вдалось зреалізувати значну кількість проектів та здійснити цілий комплекс робіт  із заміни вікон та встановлення опалення у ЗОШ,  перекриття дахів у будинках культури, ремонту доріг тощо.

Серед іншого він зазначив, що сьогодні пріорітетним напрямком діяльності в ОТГ є робота над проектами з енергозбереження. Серед проблем – поводження з твердими побутовими відходами. Проте, запевняє очільник територіальної громади, Печеніжинська ОТГ спільно з міжнародними партнерами вже напрацьовує механізми з їх вирішення.

Заступник голови облдержадміністрації Богдан Кобилянський назвав позитивним досвід функціонування Печеніжинської об’єднаної територіальної громади. В керівництва ОТГ сформоване чітке та стратегічне бачення майбутнього економічного розвитку. «У громаді шукають інвесторів, працюють над розвитком території, над створення нових робочих місць. Безперечно, що така динаміка може стати імпульсом для подальшого розвитку в ОТГ», - резюмував управлінець. 

Своєю чергою, Руслан Панасюк назвав Печеніжинську ОТГ «зразковою територіальною громадою». Вона одна із найперших в Україні пройшла процес об`єднання.  «Безперечно, що здобутки цієї громади достойні. Печеніжинська ОТГ є чудовим взірцем добровільного об`єднання і для інших територіальних громад в області», - зазначив Р. Панасюк.

Експерт наголошував на важливості активного залучення мешканців громад до прийняття управлінських рішень. «Громада – це живий механізм. Активне залучення пересічних мешканців до вирішення проблем має сьогодні надзвичайно важливе значення, - сказав директор ІФ ЦРМС. - Якщо залучати мешканців ОТГ до прийняття управлінських рішень, то, безумовно, у них буде з’являтись відповідальність за долю свої громади, свого села, своєї вулиці».

У той же час Руслан Панасюк рекомендує усім набратись терпіння, оскільки на об’єднанні територіальні громади попереду чекає шлях доволі не простий. З його слів, лише за п’ять, а той шість років будуть відчутними результати реформи децентралізації.  

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Печеніжинська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...