Шведський освітній досвід – активним громадам Хмельниччини

До Хмельницької області в рамках регіонального візиту завітав Його Високоповажність Мартін Хаґстрьом – Посол Швеції в Україні в супроводі заступника Міністра освіти і науки України Павла Хобзея.

Приводом для дипломатичного візиту високоповажних осіб став шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», а саме його освітня складова, яка реалізується в нашій області за сприяння шведських партнерів – організації SKL International. Асоціація шведських міст і регіонів (SKL) декларує в своїй діяльності підтримку розвитку систем місцевого самоврядування в країнах, що розвиваються, та країнах перехідного періоду.

Першою зупинкою пана посла стала Хмельницька ОДА, де Його Високоповажність Мартін Хаґстрьом зустрівся з представниками органів влади: головою ХОДА Олександром Корнійчуком, директором Департаменту освіти і науки ХОДА Олегом Фасолею, директором Департаменту охорони здоров’я ХОДА Яковом Цуглевичем та першою заступницею голови обласної ради Неонілою Андрійчук.

Пан Хаґстрьом зазначив, що його основним завданням на посту посла сьогодні є укріплення та поглиблення масштабів взаємного співробітництва двох держав, особливо в рамках актуальної децентралізаційної розбудови та взятих Хмельниччиною лідерських темпів. Дипломат наголосив на цілковитій готовності громади Хмельниччини до прийняття шведського досвіду як успішного та практично апробованого шведським винятково децентралізованим державним сектором.

Губернатор Хмельницької області Олександр Корнійчук зауважив: «Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» надає практичну допомогу просуванню реформ на основі досвіду Швеції та інших країн членів ЄС. Він спрямований на зміцнення професійного потенціалу, здатного реалізовувати реформи в об’єднаних територіальних громадах, сприяє створенню регіональної команди консультантів, які навчатимуть представників громад у сфері ефективного управління освітою. Проведення навчальних тренінгів, які здійснюються в межах проекту для освітян нашої області та України, надає новий імпульс у розвитку освітянської сфери. На сьогодні ми вже маємо перші результати впровадження проекту».

Відомо, що завдяки українсько-шведському партнерству наприкінці минулого року в рамках проекту за участю Департаменту освіти і науки ХОДА і Дунаєвецької ОТГ, було створено спеціалізовану онлайн-платформу «Кращі практики управління освітою». Ресурс містить у собі базу з успішними кейсами і прикладами рішень щодо управління освітою в громадах усіх областей України.

Оглянути освітній ресурс і познайомитись з виконавцями та учасниками освітнього проекту – вчителями та учнями пану послу випала нагода під час відвідин міста Дунаївці. Там Його Високоповажність Мартін Хаґстрьом взяв участь у панельній дискусії «Децентралізація освіти. Нова школа в нових громадах» та відвідав Будинок творчості школярів.

За словами заступника Міністра освіти і науки України Павла Хобзея, освітня співпраця двох країн сьогодні здійснюється за активної підтримки Міністерства, яке актуально займається збором статистичних даних для винайдення формули раціонального розподілу освітньої субвенції та підтримкою організації та управління освітніми реформами в ОТГ: «Ми разом будуємо сильну Україну, а без кваліфікованих освітян і загального реформування освіти такі загальнодержавні перетворення є неможливими»(…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Хмельницька область

Джерело:

«Марічка»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...