Громади Львівщини навчилися розвивати свої території, – керівник Центру розвитку місцевого самоврядування

Львівська область входить до п’ятірки регіонів, що найшвидше провадять реформу місцевого самоврядування в Україні. Тут створено 22 об’єднані територіальні громади.

Із якими проблемами вони зіштовхуються, як можна допомогти новим утворенням в інтерв’ю ІА «Дивись.іnfo» розповів керівник Центру розвитку місцевого самоврядування Львівської області Андрій Бринь.

Центр розвитку місцевого самоврядування – результат підтримки програмою U–LEAD децентралізації в Україні. Коли ми спілкувалися з Андрієм Бринем попереднього разу, установа ще навіть не мала власного офісного приміщення. Тепер на вулиці Вітвера у Львові для неї відведені два поверхи із просторими кімнатами.

Андрій Бринь хоче створити абсолютно прозору організацію, яка звітуватиме за будь-які витрачені ресурси та виконану роботу, у діяльності якої зможуть брати участь представники громад. Він певен, що діючи так можна вповні допомогти органам місцевого самоврядування щонайшвидше пройти етап теперішніх реформ і стати агентами розвитку територій України.

– Ви працюєте у Львівській області від серпня 2016 року. Що за цей час змінилося у Вашій роботі?

– Програма U-LEAD розрахована на тривалий період. Тому потрібно було достатньо багато часу, щоби спланувати такий масштабний проект. Планувалося відкриття 24 регіональних центрів по всій Україні, а також головного офісу у Києві – там, ну вулиці Великій Житомирській у The House of Decentralization під одним дахом зібралися керівники програми та донори.

У березні у Києві проводили співбесіди експертів із децентралізації. Так головний офіс програми створює загальноукраїнський експертний пул: Центри розвитку місцевого самоврядування в областях матимуть змогу першочергово користуватися послугами цих експертів. Скоро мають оголосити про обрання експерта із децентралізації та експерта із регіонального розвитку. Також триває конкурс на посади для фахівців: спеціалістів із комунікацій та із формування місцевих бюджетів. Невдовзі повідомлять про конкурс на посади експертів із просторового планування та із адміністративних послуг. Це будуть ті шість осіб, які консультуватимуть нас у нашій роботі у регіонах.

Але все ж «кінцевим бенефіціаром» нашої роботи є Міністерство регіонального розвитку.

Офіційного відкриття Центру розвитку місцевого самоврядування ще не відбулося. Про нього оголосимо пізніше: запросимо представників медіа, громадських організацій, територіальних громад. Очікуємо на візит послів іноземних держав. Ми вже відібрали до Центру розвитку місцевого самоврядування офіс-менеджера, бухгалтера та юриста.

Але ми вже почали практичну діяльність у Центрі. До нас з офіційним візитом вже приїздили програмний директор U-LEAD Бастіан Файгель, делегація ЄС на чолі із Берендом де Гроотом, представниці програми Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE) Іванна Богосавлєвіч-Чікіч та Амра Яганьяц. До нас також приїздив посол ЄС в Україні Хьюґ Мінґареллі. Ми провели круглий стіл із керівництвом Львівської обласної державної адміністрації та представниками об’єднаних територіальних громад. Центр розвитку місцевого самоврядування передав до ЛОДА операційний план, щоби разом з органами влади коригувати проведення децентралізації у регіоні. Ми вже запланували близько 50 заходів на 2017 рік і майже 100 виїздів експертів із місцевого самоврядування до громад.

– У попередньому інтерв’ю я представляв вас як керівника Офісу реформ. Зараз установа, якою Ви керуєте, має назву Центру розвитку місцевого самоврядування. У чому різниця?

– Це не переформатування. Офіс реформ – це назва команди, яка однією із перших займалася децентралізацією на Львівщині. Тоді проект фінансувався із боку США, у ньому брала участь Асоціація міст України. Наш проект – абсолютно інший. Із самого початку повна назва моєї посади звучала «Координатор регіонального офісу реформ із питань децентралізації та розвитку». Тобто від старту своєї роботи я не мав жодного відношення до попереднього Офісу реформ. Центр розвитку місцевого самоврядування має зовсім інших донорів, є іншою юридичною особою.

– Ви сказали, що «кінцевим бенефіціаром» роботи усієї програми буде Мінрегіон. Яким чином вони використовуватимуть вашу роботу?

– Передусім центри були заплановані як містки між органами державної влади на місцях, об’єднаними територіальними громадами (вже створеними та потенційними), представниками ЄС, експертами із децентралізації, громадськими організаціями та медіа. Це значно ширше, ніж експертно-консультативна структура, бо представники Центрів розвитку місцевого самоврядування беруть участь у селекторних нарадах Кабінету міністрів і міністерств, у робочих зустрічах в обласних державних адміністраціях. Це допоміжний інструмент у провадженні реформи місцевого самоврядування(…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Львівська область

Джерело:

«Дивись»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...